Още през 1859 г. в своя фундаментален научен труд Произход

...
Още през 1859 г. в своя фундаментален научен труд Произход
Коментари Харесай

Кой е бил най-ранният предшественик на живота на Земята? Има такъв!

Още през 1859 година в своя фундаментален теоретичен труд „ Произход на типовете “ британският естествоизпитател Чарлз Дарвин написа нещо забавно. Според него преди милиарди години Земята е била населявана от организъм, който е общият предшественик на целия живот на нашата планета. Благодарение на него индивидът и даже дребните микроби са доста далечни, само че въпреки всичко родственици. В тези времена това е било единствено съмнение, само че актуалните учени към този момент разполагат с доказателства, че общият предшественик на всички живи организми въпреки всичко е съществувал. Той е наименуван LUCA (Last Universal Common Ancestor) – финален повсеместен общ предшественик и с помощта на проучването на огромно количество генетични данни на микробите учените са съумели да научат доста забавни неща за това създание.

Ето по какъв начин е изглеждал общият предшественик на всички живи същества на Земята съгласно версията на огромна невронната мрежа (разбира се, той не е можел да лети)

Общият предшественик на животните и хората

Всички живи същества на нашата планета могат да бъдат разграничени на две огромни групи: прокариоти и еукариоти. Първата група включва организми, които нямат ядро (бактерии и археи). Втората група е показана от организми, чиито кафези съдържат ядра (хора, растения, гъби и т.н.).

Учените към този момент имат доказателства, че LUCA в действителност е съществувал

Трудно е да се повярва, че изцяло разнообразни живи организми като хората и микробите имат общ предшественик. Въпреки това учените са създали доста проучвания и знаят, че прокариотите и еукариотите имат доста общи гени. Те са били предадени от някакво едно само създание, което е живяло преди милиарди години. Така че въпреки всичко имаме общ предшественик – естествоизпитателят Чарлз Дарвин е бил изцяло прав.

Последният повсеместен общ предшественик

Последният повсеместен общ предшественик е прочут с абревиатурата LUCA. Учените считат, че това е едноклетъчен организъм, живял на нашата планета преди към 4 милиарда години. От научна позиция той е генетичният предшественик на целия живот на Земята – без него не биха съществували нито растенията, нито животните, нито хората.

LUCA е живял доста преди да се появят познатите ни животни и растения

За да схванат по какъв начин и къде е живял най-старият организъм в света, немски учени са провели генетичен разбор на повече от 6 милиона гена. Оказало се, че единствено 355 от тях са предадени на актуалните организми от далечния им предшественик. Благодарение на откриването на тези гени учените съумяха да открият, че LUCA е бил доста резистентен на рискови условия организъм.

Кой е бил общият предшественик на всички живи организми

На актуалните бактерии са предадени гени, които им разрешават да оцеляват в условия без въздух. Освен това античното създание е било термофил, т.е. умерено е живяло при високи температури. Въз основа на всичко това учените стигнаха до заключението, че LUCA е живял тук-там, където не е имало достъп до О2, а средата е била загрята до най-малко 42 градуса по Целзий. Той не е бил нито див звяр, нито тревопасен – в тези времена такива източници на храна към момента не са съществували. Учените са склонни да имат вяра, че античното създание е черпило сила от неорганичните субстанции.

Също по този начин анализът на гените демонстрира, че в актуалния свят в най-голяма степен на LUCA наподобяват метаногените и ацетогенните бактерии. Метаногените са едноклетъчни организми, които живеят в безкислородни условия и създават метан. Ацетогенните организми също живеят в безкислородни условия и създават ацетати – соли и естери на оцетната киселина. Според изчисленията на учените това са едни от най-старите живи организми в света. Така да вземем за пример метаногените са се появили на нашата планета преди към 2,2 милиарда години. Днес те и ацетогенните бактерии могат да бъдат открити в хидротермалните среди, които са богати на сяра и други значими за живота им субстанции.

Преди милиарди години Земята е била извънредно необитаемо място, където са могли да оцелеят единствено LUCA

Разбира се, всичко това е единствено върхът на айсберга. Ако учените съумеят да се задълбочат още повече, те ще могат да научат за основния предшественик на всички живи организми още доста забавни неща. Е, в този момент към този момент с огромна убеденост можем да кажем, че животът на Земята се е зародил в рискови условия. И това е напълно разумно, като се има поради, че преди милиарди години нашата планета е била извънредно неприятно място.

Въпреки че на Земята живеят над 8 милиарда души, нашата планета не е съвършена. В някои райони е доста горещо, а в други е студено през цялата година. Също по този начин не би трябвало да забравяме за разрушителните трусове, ураганите и други естествени феномени. Но въпреки всичко има тъкмо избрана температура, която е най-комфортна за живота на хората.

Според учените най-комфортната температура на въздуха за хората е +20 градуса по Целзий.

Ако на улицата, в затворено помещение или в транспортното средство е по-студено, кожата ни се зачервява и започваме да треперим. Кръвоносните ни съдове се свиват, с цел да се затоплят, а мускулите се редуцират, с цел да затоплят тялото. В студа се усещаме и изтощени, тъй като тялото се пробва да генерира топлота посредством обмяната на веществата в организма.

Температурите над +20 градуса също са нездравословни за нас. Когато е горещо, кръвоносните ни съдове се уголемяват, с цел да охладят тялото. Освен това се потим, с цел да се охладим посредством изпаряване на течности. Налице е огромно натоварване на сърцето и други вътрешни органи, тъй че в горещо и задушно помещение продуктивността на индивида спада доста, а мозъчната функционалност отслабва.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР