Пловдив е вторият град в България не само по население,

...
Пловдив е вторият град в България не само по население,
Коментари Харесай

Топ 10 на най-големите аутсорсинг компании в Пловдив

Пловдив е вторият град в България освен по население, само че и по брой аутсорсинг компании. Това важи и за сдружения, които пишат програмен продукт по поръчка (ITO), и за такива, които поемат бизнес процесите на други компании (BPO). Според бизнес портала на община Пловдив в този бранш работят над 7000 души. И поради трендовете в промишлеността тази численост по всяка възможност ще пораства.

Секторът на изнесените услуги е един от най-бързо разрастващите се в цяла България и пандемията освен не промени това, само че и го укрепи. През ноември 2021 година Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST) разгласява своя годишен отчет за развиването на промишлеността, съгласно който към края на 2020 година аутсорсинг и IT фирмите в България имат доходи 3.3 милиарда евро, което съставлява 6.6% от Брутният вътрешен продукт на страната. За съпоставяне - през 2019 година стойностите са били надлежно 2.9 милиарда евро, или 5.5% от Брутният вътрешен продукт. Общият брой заети в бранша е малко на 77 хиляди души, което е лек спад по отношение на миналата година.

Огромната част от тези доходи и наети се намират в София, само че с прегряването на столичния пазар на труда от ден на ден компании се насочват към другите огромни градове - и тук Пловдив заема значимо място.

Според проучването на AIBEST за 2020 година 89 компании имат офиси и оперират в Пловдив. От тях 39 са с централа там, а останалите 51 са втори офис на компания, която се ръководи от различен град в България, най-често София.
Реклама
Пловдив, естествено, е и най-предпочитаният втори град - по индикатора компании с второстепенен офис той е водач в страната. Служителите в тези общо 90 компании са към 7000 души, което отрежда на Пловдив второто място след столицата. Заплатата в града в областта на ITO варира сред 530 и 2839 евро според от позицията, а при BPO заплащането е сред 590 и 1450 евро. Разликата се дължи на обстоятелството, че в тази ситуация на ITO множеството чиновници се занимават с шифроване, до момента в който при BPO главното условие е владеенето на един или повече непознати езици.

" Капитал " подреди по доходи фирмите с офис в Пловдив, които са учредени в града или българското им сдружение е основано там. Според справката в системата КАПИ те държат малко над 2% от общите доходи за 2020 година в аутсорсинг бранша в страната, или общо към 82 млн. евро. Пет от тези 39 компании нямат оповестени годишни финансови доклади за 2020 година и не могат да бъдат включени в тази информация. Като число тези данни наподобяват дребна част от 3.3 милиарда евро общи продажби в промишлеността, само че е значимо да се регистрира, че в тях не са включени останалите над 50 ITO и BPO компании, които участват в града, само че централата им не е там.
Кой кой е
Според финансовите резултати за 2020 година преди всичко е българското сдружение SBTech (Global) Limited (от 2021 година към този момент DraftKings) с малко над 96 млн. лева доходи, което е повече от половината от общата сума за фирмите в Пловдив. Това е съвсем 10 пъти повече от приходите на втория - българското сдружение на Reward Gateway, което има оборот малко под 10 млн. лева

Сериозната разлика може да се изясни с броя на чиновниците, заети в двете компании. По данни на " Капитал " SBTech има съвсем 900 чиновници, само че те не са единствено в Пловдив. Бройката е колкото всички други в топ 10, взети дружно. В Reward Gateway работят към 220 души. Друг забавен факт е, че в топ 10 участват единствено 4 BPO компании (включително DraftKings). С изключение на водача обаче в града преобладават ITO фирмите - и като доходи, и като брой.
Реклама
Основаната през 2007 година SBTech отваря своето българско сдружение " Ес Би Тек (Глобъл) лимитед - Клон България КЧТ " през 2010 година точно в Пловдив, където стартира работа с към 25 души. Според отчета на AIBEST компанията е избрана като BPO, въпреки и да дава софтуерни решения за платформи за спортни залагания. През април 2020 година групата дружно с Diamond Eagle стана част от американската DraftKings, учредена в началото като уебсайт за фентъзи спортове, а през 2018 година преобразувала се в онлайн уебсайт за спортни залагания. През юни 2021 година българското сдружение беше забъркано в американски борсов скандал. Американската консултантска компания Hindenburg Research излезе с отчет, че част от бизнеса на групата се е занимавал с незаконни залози в страни в Азия, където хазартът е неразрешен, като беше намесено и името на българското сдружение.

Втората Reward Gateway е английска софтуерна компания, основана през 2006 година Компанията стъпи в България през 2014 година (чрез сдружението " Риуорд Гейтуей (Обединено кралство) - КЧТ " ), като разкрива своя офис точно в Пловдив. Приходите ѝ за 2020 година възлизат на малко над 9 млн. лева Сред главните ѝ клиенти, за които работи и е работила, са Bloomberg, American Express, Sky, Heineken, Sky, Diageo, Bayer, McDonalds, Unilever, DHL, IBM. Основните пазари, на които оперира, са Съединени американски щати, Англия и Австралия. Глобално компанията има над 450 чиновници, като в България се намират половината от тях. Компанията стана известна през 2015 година, когато беше продадена от Inflexion Private Equity на Great Hill Partners, а всичките ѝ чиновници тогава получиха % от облагата при продажбата. През 2020 година Reward Gateway в Пловдив реалокира своя офис в новопостроената офис постройка " Каменица офис парк ".

Следващата в класирането " Буланет " (вече част от основаната в Гибралтар Delasport) е с доходи 6.6 млн. лева Компанията е учредена през 2011 година в Карлово, само че към 3 месеца по-късно централата ѝ е преместена в Пловдив. Delasport е интернационално позната софтуерна компания, профилирана в развиването, построяването и поддръжката на онлайн решения за спортни
залагания. Компанията е водач в производството на платформи за залагания. Приходите ѝ за 2020 година възлизат на малко под 7 млн. лева, а чиновниците ѝ в България са над 130 души.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Свят 2 Пазари 3 Отбрана 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика Реклама
Основаната през 2003 година " м+в МедиаНетуъркс " е аутсорсинг компания, която предлага на своите клиенти необятен набор от предпечатни услуги и уеб основани решения. Според данните за финансовата 2020 година приходите на компанията са малко над 5.4 млн. лева, а чиновниците й са към 230.

" Програмиста " е ITO компания, основана през 2016 година като приемник на едноименното сдружение, което от своя страна е основано през 2013 година За 2020 година оборотът й доближава съвсем 5.2 млн. лева Служителите са към 40. Компанията се занимава с консултантска активност и главно с разработка, внедряване, образование и поддръжка на софтуерни системи. През 2018 година компанията завоюва две оценки в годишните награди на тогавашната Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в категориите " Иновации в технологиите " и " IT артикул на 2018 година ".

През 2020 година на 6-о място по доходи е СФБ, или по-известна като Speedflow Bulgaria, с малко под 5 млн. лева доходи. По данни на " Капитал " чиновниците ѝ са към 30. Компанията създава софтуерни артикули за огромни телекомуникационни компании в Европа, Съединени американски щати и Азия. Компанията е учредена от фамилията на Наталия и Владимир Еллис, които през 2015-а реалокират софтуерния си бизнес от Украйна в Пловдив. Те споделят, че избират града поради сигурността, инфраструктурата и фрагментите.

" Сайбиз България " е българско-американска компания, учредена през 2003 година в Съединени американски щати, а в България има офис от 2004 година Тя се занимава с разработка на хардуер и програмен продукт, а също по този начин и с търговия. Фирмата прави вградени системи за ръководство на електроника - от уреди до мобилни телефони. За 2020 година приходите ѝ са съвсем 4.8 млн. лева, а чиновниците в България са към 80 души. През 2016 година компанията започва строителството на своя лична постройка с разгъната повърхност 17 хиляди кв.м, която към момента е необитаема.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
На 8-ата позиция в класацията по доходи е " Ескюей сървиз ", която съгласно Търговския указател е учредена през 2013 година Оборотът ѝ за 2020 година доближава 3.6 млн. лева, а заетите в нея са към 20 души. Компанията е профилирана в консултантските услуги по софтуерно и редовно тестване.

Друга пловдивска компания - " Вискомп ", е учредена през 2007 година от пловдивчанина Георги Грозев в партньорство с немското сдружение Euroweb Group, в което самият той е работил преди този момент. Основните действия на компанията са уеб програмиране, разработване и поддръжка на уеб уеб сайтове, уеб хостинг и реклама в интернет. По данни за 2020 година компанията е с доходи към 3.4 млн. лева (ако се обединят оборотите на " Вискомп " и българското " Евроуеб ", през което минава главният бизнес), а чиновниците са към 60, които към този миг работят от у дома поради пандемията от COVID-19.

" Направихме аутсорсинг компания дружно с сдружението, за което работех в Германия. Там имаше проблеми в намирането на личен състав, а България таман беше влезнала в Европейския съюз и беше разумна стъпка. Все още нямаше на пазара съвсем никой, най-малко в Пловдив, а аз съм и пловдивчанин и това беше една от аргументите. Тогава беше съвременно да се прави в София, а в Пловдив имаше една-две по-големи компании. Смятахме, че тук е по-добър капацитетът да намерим по-качествени фрагменти. По-важно да намериш свестни и кадърни хора и да ги обучиш да правят това, за което ги наемаш ", споделя Грозев.

Като една от първите IT компании в Пловдив " Вискомп " е дала старт за значително експерти в Пловдив. През идващите две години Грозев чака компанията да усили чиновниците си с още към 30 души, които ще правят поддръжка и мониторинг на отдалечени системи.

Топ 10 по доходи на ITO и BPO секторът в Пловдив се затваря от друга софтуерна компания - " Кодар ". Тя е учредена през 1996 година (според Търговския указател 2010 г.) и предлага подготвени артикули и софтуерни решения за клиенти в България, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Приходите на компанията за 2020 година са малко над 3.2 млн. лева и разполага с над 40 души личен състав.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Технологии

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР