САЩ са изправени пред недостиг на специалисти за полупроводниковата индустрия(снимка:

...
САЩ са изправени пред недостиг на специалисти за полупроводниковата индустрия(снимка:
Коментари Харесай

Няма достатъчно кадри за чип индустрията


Съединени американски щати са изправени пред дефицит на експерти за полупроводниковата промишленост
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската полупроводникова промишленост се бори да наеме, както и да задържи личен състав, до момента в който усилва потенциала си за произвеждане на чипове, с цел да понижи зависимостта от задгранични доставки.

Човешката мощ се оказва предизвикателство за възкръсване на полупроводниковата промишленост, споделят консултантите от McKinsey в последния си отчет за бранша. Компаниите за произвеждане на чипове се борят освен да запълнят работни места, само че и да предпазят актуалните си чиновници от овакантяване. Над една трета от интервюирания личен състав съществено обмисля да напусне сегашния си шеф, твърди изследването, данни от което разгласява The Register.

Разрастването на полупроводниковата промишленост в Съединени американски щати, подхранвано от $52 милиарда държавни дотации по Закона за чиповете,  значи, че са нужни повече служащи за създаване и употреба на фабрики за произвеждане и пакетиране на чипове.
още по темата
Проучване на Асоциацията на полупроводниковата промишленост, огласено предходната седмица, предвижда, че 28% от всички усъвършенствани чипове може да бъдат създадени в Америка до 2032 година, което е допустимо единствено с наемане на още хиляди служащи.

Става все по-трудно да се попълнят отворените позиции в промишлеността, които набъбнаха от 7 900 през 2020 година на 24 700 през 2022 година Обявите за работа също остават отворени по-дълго от нормалното; през 2022 година междинното време, останало отворено за инженерни работни места, е 26 дни, а за механически работни места е 28 дни.

Високата “средна дълготрайност на живота ” на свободните работни места не беше непозната преди Закона за чиповете – тя се измерваше с 20 дни или повече съвсем всяка година от 2014 година насам. Като се има поради, че от 2021 година има доста повече свободни работни места в сравнение с преди този момент, междинното време за свободни работни места за позиция не наподобява доста неприятно.

По-големият проблем може да е възходящият брой чиновници, които обмислят да изоставен. В изследване от март 2023 година McKinsey откри, че за 53 % от чиновниците е имало най-малко дребна възможност да изоставен работата си, до момента в който през 2021 година единствено 40 % са мислили за овакантяване.

Липсата на прогрес в кариерата, на еластичност на работното място и на поддръжка са три от най-честите аргументи за овакантяване. Мнозина също се оплакват, че не им заплащат задоволително, че работят прекалено много или даже работните им места не са безвредни. Със сигурност има задълбочени отчети за заводите на TSMC в Съединени американски щати, където личният състав се натъква на културни и професионални бариери.

Дори в случай че компаниите могат да наемат личен състав, който да размени напускащите чиновници, има риск това да утежни качеството на работата, защото ветераните отнасят със себе си и своя опит, редупреждава отчетът.

McKinsey показва, че вложенията в разнообразни стратегии за развиване могат да оказват помощ за привличането на нови гении в промишлеността. Законът за чиповете към този момент заделя пари за тази цел, като се концентрира изключително върху механически функции и работни места, които не изискват бакалавърска степен – те съставляват 60 % от новите позиции в полупроводниковата промишленост.

Докладът предлага насочени към образованието решения, като да вземем за пример основаване на стратегии за узаконяване в публични колежи и комерсиалните учебни заведения, както и на партньорства с просветителни институции. Достигането до възпитаници от междинното учебно заведение също се показва като добра тактичност.

Нищо от това обаче не е изключително ново в отчета на McKinsey, защото Националната тактика на Белия дом за проучване на микроелектрониката повдига доста от тези точки. Дори с всички вложения, отчетът предвижда, че към момента ще има дефицит на работна ръка в дълготраен проект.

„ Производството на полупроводници явно има належащи проблеми с гениите, които би трябвало да реши, с цел да осъществя изцяло задачите на исторически вложения и големи финансови разноски ”, се показва в отчета. „ Ще би трябвало да се разгърне доста по-широка гама от начинания за съдействие ”.

Едно евентуално решение може да бъде наемането на служащи от чужбина, което TSMC опита със своята фабрика в Аризона, когато локалната работна мощ пресъхна. Но потреблението на тайвански служащи мощно раздразни американските чиновници, принуждавайки TSMC да отстъпи и да употребява задгранични гении единствено в случай че имат нужния и специфичен опит.

Изглежда, че няма нито едно положително решение за справяне с американския дефицит на работна ръка за полупроводниковата промишленост и това може да заплаши упоритостите на страната в производството на чипове, заключава McKinsey.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР