Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с

...
Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с
Коментари Харесай

Токът за бита по-скъп от 1 юли?

Предоговарянето на контракта за достъп до турската газова мрежа с държавната компания " Боташ " няма да е елементарно. Това разгласи пред Българска национална телевизия служебният енергиен министър Владимир Малинов. Самият Малинов разгласи, че е сдържан оптимист за предоговарянето. Министърът разгласи още, че е налице " сериозен капацитет от повишаване на цената на електрическата енергия за бита от 1 юли 2024 година " поради недостиг във Фонд " Сигурност на електоенергийната система ".
" Аз съм теоретичен, тъй че всяко решение на Народното събрание би трябвало да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори контракта с " Боташ ". Проведох незабавно среща с турския енергиен министър и заявих безапелационната ни позиция. Няма да е елементарно да бъде предоговорен контракта, защото Турция е постигнала икономическа полза от него, само че имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда ", изясни Малинов.
Скандалът към контракта с " Боташ " избухна откакто организацията BG Elves оповести клаузи в контракта сред " Булгаргаз " и " Боташ ". От тях на процедура стана ясно, че са харизани 250 млн. $ за едвам 2,5 млн. МВтч природен газ. Реално, изтеклият документ с гриф " комерсиална загадка " стана обществен ден откакто Владимир Малинов, който оглавяваше " Булгартрансгаз ", стана длъжностен министър на енергетиката.
Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен договора с " Боташ ", който е за 13 години и планува България да заплати по него повече от 2,2 милиарда $. Според контракта, страната ни е длъжна всеки ден да заплаща по 500 000 $ за достъп и транспорт на газ през турската газова система, без значение дали придвижва количества или не.
Същевременно енергийният министър разгласи, че сега България води договаряния с Азербайджан за увеличение на доставките на природен газ към България и през Турция, а освен през Гърция. В момента към 35% от синьото гориво у нас идва точно от Каспийско море през Гърция по така наречен " Южен газов кулоар ".
" Има и спомагателни количества, които държавната петролно газова компания " Сокар " продава на свободния газов пазар и те влизат през Турция ", изясни Малинов.
" Много е тежко положението. В рамките на този месец три пъти върших срещи с управлението на фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Натрупаният недостиг във фонда е сериозен, към актуалният миг е над 450 млн. лева, като се чака в края на регулаторния интервал, който ще завърши месец юни, да доближи 550 млн. лева Няма по какъв начин този насъбран недостиг да не се отрази върху цената на електрическата енергия за бита. Ако регулаторът съблюдава прецизно нормативната си база, насъбраният недостиг би трябвало да бъде обезщетен в идващия интервал. Говорим за сериозен капацитет от повишаване на цената на електрическата енергия от 1 юли 2024 година ".
Малинов изясни, че през юни ведомството му дружно с държавните енергийни компании ще вземат ограничения за минимизиране на удара от цената на тока върху портфейлите на семействата.  На процедура, в случай че бъде изпълнено решението на Народното събрание да се запълни недостига във Фонд " Сигурност на енергийната система ", няма да има сходно покачване.
Само преди две седмици от Министерството на финансите увериха, че пари към фонда ще бъдат ориентирани и са обезпечени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР