На 17 май от 16 часа в литературния клуб Перото“

...
На 17 май от 16 часа в литературния клуб Перото“
Коментари Харесай

България му е Родина, а Русия - Отечество

На 17 май от 16 часа в литературния клуб „ Перото “ на НДК в София ще се състои премиера на книгата „ България–Родина, Русия–Отечество “, която разкрива неповторима орис на един жител на света - родения у нас американски жител от съветски благороден генезис княз Никита Лобанов-Ростовски. Животът му в действителност е като приказен разказ. Самият той - към този момент 90-годишен „ воин “ на книгата ще бъде там и феновете ще могат от първа ръка да се убедят, че имат пред себе си не разказ, а действителност.

Парадоксално е, че тогавашното ваксаджийче от кръстовището на софийските улици „ Шипка “ и „ Сан Стефано “ бе упреквано от българските управляващи в полишпионаж – преследван е през целия си живот като разузнавач на няколко страни. А досието, което е копирал от архивите на някогашната Държавна сигурност в София, e в размер от 100 страници. От царско и хитлеристко време, през комунистическото, та и до момента.
За този човек има оповестени към този момент седем книги и безчет публикации в разнообразни издания в много страни.

А той не е лекар Зорге, нито Ким Филби,

нито който и да е различен шпионин. Даже в никакъв случай не се е занимавал с шпионаж, въпреки че в някои страни и сега го считат за подобен, в това число и у нас.
Този човек има и американско, и съветско, та и българско поданство по едно и също време! За да си върне българското поданство обаче, въпреки че е роден и израснал в София, българските управляващи му желали документ за благонадеждност от Съединени американски щати (?!). Централно разузнавателно управление на САЩ е трябвало да подсигурява, че не е разузнавач. Или в случай че е разузнавач, е техен сътрудник.
Неведнъж, когато го навестявам в дома му в Лондон, той ме посреща с думите: „ Все още не са ме арестували. Всеки път, когато кацам на някое летище, си мисля, че веднага ще ме арестуват като разузнавач! “
Човекът си е пил чая дружно с Осама бин Ладен, с вдовицата на убития американски президент Джон Кенеди, с британската кралица Елизабет Втора, обядвал е с Владимир Путин, вечерял с премиера Дмитрий Медведев и с още какви ли не известни хора по целия свят - Пьотр Капица, Катрин Деньов, Евгений Евтушенко и доста други. Неслучайно е включен в Енциклопедията на най-известните международни персони „ Кой кой е в света? “
Роден и израснал в София, княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски – един от последните наследници на съветския жанр Рюриковичи, управлявали преди епохи земи на днешните Украйна и Русия. Кръвната връзка е потвърдена с два ДНК теста. Основателят на династията княз Рюрик е считан и за създател на самата Русия. Негов родственик, Алексей Лобанов-Ростовски, е подписал Константинополския кротичък контракт през 1879 година сред Руската и Османската   империи, възкресяващ България.
След Октомврийската гражданска война в Русия, когато аристокрацията и заможните съсловия бягат на Запад, предците на княз Никита Лобанов се заселват в София. Не мислете обаче, че едно княжеско семейство може да живее в София обикновено като всички останали фамилии. Поради произхода и връзките им с чужбина, още с идването си през 1922 година членовете на фамилията са били сложени под наблюдаване от българските управляващи. И били считани за шпиони. Само че нашите управляващи не били сигурни в интерес на коя страна шпионират. Логично е да се мисли, че като са приключили образованието си в Англия, може да са британски шпиони. Особено пък откакто България подписва контракта с Германия и се причислява към оста Рим–Берлин–Токио! Но профашистките управляващи ги афишират освен за британски и френски, само че даже и за руски шпиони, откакто български сътрудник открил, че бащата на Никита княз Дмитрий Лобанов-Ростовский се е срещнал с представител на руския Аерофлот! Това се оказало задоволителен мотив, с цел да заподозре избягалия от болшевишката власт княз Дмитрий, че работи в интерес на същата тази власт. А сетне и в интерес на антифашистката коалиция – нали Англия и Съюз на съветските социалистически републики са станали съдружници срещу Германия?!
Майката Ирина е френска гражданка, израснала и живяла в Париж. Двамата със брачна половинка й Дмитрий са британски ученици. Едно от царските ченгета писало в отчетите си, че в горещите летни дни слушал под отворения прозорец на жилището на улица „ Мизия “ №7 в София, където те говорили единствено на непознати езици, и стигнал до извода, че са шпиони. Равносметката до 9 септември 1944 година е, че княжеската фамилия на Лобанови-Ростовски в София се оказва записана в полицията и следена като потвърдени разузнавачи в интерес на Франция, Англия и Съюз на съветските социалистически републики!
Когато в края на войната в София се настаняват контролни комисии от страните победителки Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция, бащата и майката разговаряли на всички публични езици, на които се говорело в тези комисии – британски, съветски и френски. Е, с това вече  всеки може да ги заподозре за шпиони!  

През 1948 година бащата изчезва безследно

Семейство закъсва материално и тогава Никита е трябвало да изкара някой лев като ваксаджийче. И едвам след 1990 година той съумял да разбере, че татко му е бил разстрелян в пазарджишкия затвор, който бил под директния надзор на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР). От архивите на Държавна сигурност схванал също, че самият той е бил регистриран като френски разузнавач, когато бил едвам 13-годишно дете.
През 1953 година княз Никита с майка си съумяват да заминат публично за Франция, където живее неговият дядо. За да се стигне до това е бил зает даже френският президент Де Гол, а въпросът е стигнал и до съвещание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, тъй като по това време се разглеждало приемането на България за участие в Организация на обединените нации.
След довеждане докрай на образованието си в Англия и Съединени американски щати, Никита Лобанов като експерт геолог няколко години взе участие и управлява изследвания за петрол, желязо, никел и диаманти в Африка и Америка. Сондирал е в Патагония, добивал е никел във Венецуела, живак в Аляска.
В началото на кариерата си като геолог, той придружил руска делегация от геолози, по-точно от Казахстан, гостувала на Колумбийския университет в Ню Йорк. Никита като разговорлив човек полюбопитствал в непринудените диалози за геоложката активност в Казахстан. Без да знае, че по това време там се водило изследване и създаване на урановите залежи. Това било докладвано по надлежния ред и след завръщането на делегацията в Казахстан, той схванал, че е

разгласен за американски разузнавач в Съюз на съветските социалистически републики

Дори в. „ Известия “ му посветил цяла публикация.
В един миг от живота си той влиза в банковия бранш. Ето някои негови мемоари, които съм записал: „ Давах заеми на страните. Когато даваш  доста пари на избрана страна, към този момент знаеш финансовото й състояние доста по-добре, в сравнение с някои други организации и държавни управления. Централно разузнавателно управление на САЩ се интересуваше от тази информация и техни хора идваха на срещи в банката. Особено тъй като давах заеми и на Съветския съюз. В нашата банка аз бях индивидът, който персонално се занимаваше с тези заеми “.
Именно като американски банкер княз Никита Лобанов дава на България първия интернационален заем в миг, когато страната ни въобще не се нуждае от него. Той обаче съумява да уговори властта отпред с Тодор Живков, че по този метод се подвига кредитния й рейтинг и сетне, в бъдеще, в случай че й се наложи, постоянно ще може да разчита на добър заем.
Макар да живее в Лондон, княз Никита-Лобанов Ростовски по два-три пъти в годината посещава страната ни.
Той е член на управлението на фондация „ Св. Св. Кирил и Методий “ в София. Известен е и като донор на картини, на музейни експонати и финансови средства на Природонаучния   музей към Българска академия на науките в София, на панорамата „ Плевенската епопея “, на Националния исторически музей, на Софийския университет, на Синода на БПЦ. Например,  Природонаучният музей в София
 
придобива парченце от планетата Марс

като подарък точно от него. Това в действителност е парченце, което са дарили на него поради учредяването и финансирането на катедра по геология в британски университет. Той обаче го подарява на страната ни, тъй като точно тук развива интереса си към геологията и проучвателната активност.
За княза доста подхожда изразът „ жител на света “. Изкуството е негова пристрастеност и то го е направило интернационално прочут. Консултант е в аукционните къщи „ Кристис “ и „ Сотбис “ в Лондон. Колекционер на съветската театрална живопис и графика, сътворявана в интервала от
1880 до 1930 година.  Почетен лекар е на академия на изкуствата в Града на Нева,  
доживотен член на Съюза на благотворителите на музея „ Метрополитън “ в Ню  Йорк. Влиза и  управленията на още плеада интернационалните съюзи, комитети и организации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР