Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново отложи разглеждането на

...
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново отложи разглеждането на
Коментари Харесай

ВСС отложи гласуването за Гешев, за да разгледа наведнъж двете искания за уволнението му 

Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) още веднъж отсрочи разглеждането на настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев.

Въпреки че преди седмица насрочиха решението за 12 април, във вторник членовете на съвета решиха, че би трябвало да се произнесат освен по Надежда Йорданова, а и по този на служебния ѝ предходник Янаки Стоилов.

Така финалното гласоподаване по процедурата за предварително премахване на Гешев ще се състои на 4 май. Тогава членовете на Висш съдебен съвет ще обсъдят всъщност причините на Йорданова и Стоилов в поддръжка на мнението им, че основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт.
 Иван Гешев и Надежда Йорданова
Пленумът отсрочи гласуването с повече от три седмици, с цел да даде 7-дневен период на Йорданова да в профил няколко нередности от първото искане за премахване на Гешев. На 4 май правосъдните кадровици би трябвало да се произнесат дали сигналът на Стоилов е позволен за разглеждане, след което да го обсъдят и подложат на гласоподаване дружно с този на Йорданова.

Междувременно самият Гешев напусна съвещанието във вторник, с цел да отиде в парламентарната правна комисия. Тя разисква на второ четене закриването на профилираните съдилища и прокуратури, което е измежду главните цели на ръководещата коалиция.

Висш съдебен съвет реши да прегледа двете претенции, откакто предходната седмица (ВАС) дефинитивно удостовери на втора инстанция, че съветът би трябвало да прегледа всъщност настояването на Стоилов, въпреки че предишното лято правосъдните кадровици го отхвърлиха като неприемливо.

Стоилов го беше Тогава болшинството от членовете на съвета след няколкочасови диспути. Доводът им беше, че министърът на правораздаването няма пълномощия да предлага премахване на основния прокурор.

Впоследствие Янаки Стоилов апелира това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали главният закон планува опция правосъдният министър да предлага на Висш съдебен съвет премахване на “тримата огромни ”.
 Пленумът на Висш съдебен съвет
В началото на февруари, че Стоилов е имал право да насочи такова искане към съвета. Така те одобриха, че членовете на Висш съдебен съвет са нарушили конституцията, отказвайки да прегледат предлагането на служебния министър.

Междувременно Върховен административен съд одобри на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и анулира решението на Висш съдебен съвет, с което съветът отхвърли да се произнесе по настояването му за премахване на Гешев. Впоследствие се оказа, че гражданското придвижване БОЕЦ също е обжалвало решението на съвета.

Тричленният състав на Върховен административен съд обаче реши, че организацията няма юридически интерес по проблема. Сега петчленен състав удостоверява определението на първа инстанция и настояването на Стоилов се връща за разглеждане всъщност във Висш съдебен съвет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР