Плановете за разширяване на производството на литий в ПАО Новосибирски

...
Плановете за разширяване на производството на литий в ПАО Новосибирски
Коментари Харесай

Един от най-големите заводи за ядрено гориво в Русия налива милиони в производството на литий

Плановете за разширение на производството на литий в ПАО " Новосибирски цех за химически концентрати " (НКХК, част от   " Росатом " ) остават настоящи, макар измененията в пазарните условия, сподели пред " " Михаил Метелкин, шеф на бизнес направление " Специална химия " на АД " ТВЕЛ ".

" Плановете, които имахме, се резервират. Сега продължаваме да работим, с цел да създадем ново съвременно произвеждане на железен литий и литиеви соли въз основата на компетенциите, които има НКХК. Обемите, които бяха декларирани, са непокътнати ", той сподели.

Държавната корпорация " Росатом " получи капиталово решение за плана и стартира научноизследователска и развойна работа по подготовката на такова произвеждане.

Метелкин не назова точната сума, само че означи, че вложенията в научноизследователска и развойна активност се правят оценка на стотици милиони рубли.
 Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати
Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати

Според изследването може да има 20 - 40 милиона метрични тона литий в слой от глина

" Ние сме изправени пред смяна в структурата на търсенето на нашите артикули, несъмнено, тези доставки се трансформираха, само че въпреки това, имаме нови пазари. Обемите на предложение се трансформираха ненапълно, само че се надявам, че ще компенсираме всичко това за малко време ", сподели той.

По-рано президентът на ТВЕЛ АД Наталия Никипелова заяви, че през идващите години се възнамерява да се разшири литиевият потенциал на НКХК от 250 тона на 350 тона годишно посредством рационализация на съществуващите индустриални мощности.

" Друг план, доста по-мащабен, е разширението на индустриалните размери на литиев метал до 1 милион тона годишно и би трябвало да приключим този план през 2028 година ", сподели тя.
 Световен апетит за литий може да настъпи през 2025 година
Световен апетит за литий може да настъпи през 2025 година

През 2021 година светът е създал 540 000 метрични тона литий, прогнозите са търсенето да доближи над 3 милиона през 2030 година

НКХК е профилирана в производството на нуклеарно гориво за атомни електроцентрали - горивни детайли и горивни касети, както и индустриално съоръжение и е единственият производител на железен литий в Русия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР