След повече от десетилетие без дейност, месокомбинатът в Силистра се

...
След повече от десетилетие без дейност, месокомбинатът в Силистра се
Коментари Харесай

Месокомбинатът в Силистра се възражда с нови собственици след 11 години забвение

След повече от десетилетие без активност, месокомбинатът в Силистра се готви да проработи още веднъж, излиза наяве от съобщение, импортирано в Регионална инспекция за опазване на околната среда в североизточния град.

Заводът е с нови притежатели, като те имат упоритостта да задоволят потребността от огромна индустриална касапница и да станат водещ експортьор на агнешко месо.

Консолидираната загуба на Меком АД наближи 64 млн. лева в края на септември

Комплексът е издигнат през 1974 година, само че през октомври 2012 година БАБХ затвори тогавашното дружество " Меком ". Година по-късно и на фона и на ред други кавги, то дефинитивно приключи активност с огромни задължения, а през 2022 година синдик го продаде.

Областната дирекция по сигурност на храните желае преустановяване на активността на Меком

Новите притежатели на преименуваното сдружение " Месокомбинат Добруджа " АД са Руслан Райчев (през сдружението " Р-Финанс " ЕООД), Максим Иванов ( " Лайтхаус Инвестмънтс " ЕООД) и Диана Карова ( " Дика Акаунт " ЕООД) с равни дялове.

Има голяма липса на индустриална касапница в България и това е една от аргументите 60-70% от месото у нас да е импорт - по този начин пред Money.bg Руслан Райчев, който е и индустриален шеф на предприятието, изясни решението за неговото възобновление. " Заобиколени сме от най-големите производители на свинско месо, а също така Добруджа като аграрни регион е доста добра локация ", добави той.
 Ново условие на МФ може да блокира месопреработвателния отрасъл у нас
Ново условие на МФ може да блокира месопреработвателния отрасъл у нас

Земеделският министър предлага нова огромна касапница, с която да се понижи зависимостта на бранша от вносно месо

По думите му, макар годините без активност, новият корпус на месокомбината, който е строен от холандска компания, е в положително положение, като същото може да се каже и за индустриалните линии, които са италиански. Собствениците са създали и усъвършенствания по сградния фонд.

" Намираме подготвен личен състав както от локалната общественост, по този начин и експерти от други области ", изясни Райчев, като добави, че първоначално ще стартират с екип от 50-60 души с кланична и транжорна активност като приоритет.

От уведомлението излиза наяве, че в вероятност предприятието ще създава месо от прасета, едри и дребни преживни животни, домашни еднокопитни животни, зайци и щрауси, а също по този начин и месни разфасовки и заготовки, както и салами. Заявеният индустриален потенциал е 48 тона трупно месо за 24 часа, като Райчев посочи, че той ще бъде доближат на по-късен стадий.

По думите на индустриалния шеф още първоначално продукцията ще е ориентирана към целия пазар у нас, като също така ще търсят и благоприятни условия за експортна реализация.

На уеб страницата на месокомбината е посочено и че сдружението възнамерява да отглежда сред 35 000 и 43 000 агнета годишно в лични ферми и " има упоритости да бъде най-големият български експортьор на агнешко месо ".

По думите на индустриалния шеф още първоначално продукцията ще е ориентирана към целия пазар у нас, като също така ще търсят и благоприятни условия за експортна реализация.Очакването на Руслан Райчев е Месокомбинат " Добруджа " да проработи още веднъж през третото тримесечие на 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР