Пчелари също се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са

...
Пчелари също се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са
Коментари Харесай

И пчеларите на протест срещу украинския внос - какви са исканията им

Пчелари също се причисляват към митинга на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни артикули, които, съгласно тях, не дават отговор на условията на Европейския съюз и се продават доста по-евтино спрямо българските.

Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 годи и се грижи за над 100 кошера. Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен непрекъснато падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите.

" Проблемът е подобен, че отпадна възбраната за импорт на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме изключително пострадали. Цената сега, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лв. на кг, до момента в който преди две-три години беше 6 лв. и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина внезапно, даже не изкупуват нашия мед на едро ", съобщи Стефан Стефанов.

Украински и китайски мед се оферират като български, уточни Стефанов и добави, че вкусовите качества на непознатия мед са доста по-ниски.

" Те не съблюдават европейските условия за развъждане, отнасяне и лекуване на пчелите. Използват евтини препарати, неразрешени препарати, които за нас, българските пчелари, е безусловно неразрешено. Използват антибиотици, които при намирането в меда, нашият мед безусловно се стопира, до момента в който те употребяват тези неща и при тях това е казусът да бъде медът на ниска цена ", добави Стефан Стефанов.

Българските пчелари питат за какво, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се позволява дъмпинг от страна на украински селскостопански артикули.

" Другото условие е българският мед да си отбрани името и да излезе както странджанския мед, мановия, по този начин и българския мед да си стане със лично име и да бъде предпазен. Да се наблюдава една система за следене на вноса, износа и бутилирането, етикетирането. Да се наблюдава за какво още не са изплатени помощите, които бяха обещани за Украйна. От 2022 година имаме подадени заявки, взели сме по 12 лв. на семейство ", сподели още пчеларът Стефан Стефанов.

От сектора споделят, че при създалата се обстановка митинги ще има. Представители на 23 пчеларски организации у нас, в това число и от района на Варна, са удостоверили, че идната седмица ще изразят недоволството си пред Министерството на земеделието.

Репортер: Петко Петков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР