Първото изявление на новоназначения началник на Covid-отделението в столичната Инфекциозна

...
Първото изявление на новоназначения началник на Covid-отделението в столичната Инфекциозна
Коментари Харесай

Изявление на доц. Мангъров ядоса шефа на Пирогов на брифинга на щаба

Първото изказване на новоназначения шеф на Covid-отделението в столичната Инфекциозна болница доцент Атанас Мангъров, като член на Националния действен щаб по време на постоянния седмичен брифинг, още веднъж провокира бурни пристрастености. Този път сърдит от думите на инфекциониста бе шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов.

След като здравният министър проф. Костадин Ангелов даде думата на доцент Мангъров, в типичния си жанр той съобщи:

" Това, което хората би трябвало да схванат е, че за това заболяване няма окончателно лекуване . Цялото това предоставяне на антибиотици от самото начоло и този блян да се влезе в болница непременно е безсмислено. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на медикаменти. Не знам кой измисли, че " Азитромицин " -ът прави работа освен това заболяване, само че евентуално е същият, който измисли, че ремдесивирът, рековалесцентната плазма и т.н правят работа.

За предпочитане е хората с Covid-19 допустимо най-продължително да си стоят у дома и когато към този момент имат потребност от неща, които не могат да се създадат в домашни условия, да бъдат насочвани към лечебните заведения. За тази цел в играта би трябвало да бъде включена доболничната помощ. И мисля, че макар всики страхове и запаси, които имат лекарите от доболничната помощ, те би трябвало да ги преодолеят и да стартират да преглеждат и лекуват своите заболели. Моето мнение е, че е безсмислено всеки контактен на инфектиран с ковид да се карантинира . Мисля че към този момент е време да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински.

Отделението в Инфекциозна болница е цялостно. Би трябвало част от тези прецизни инструкции на НЗОК за изписване и освобождение на тези, които са на болнично лекуване, да бъдат разхлабени, които би дало по-големи благоприятни условия за по-голяма еластичност и ще усили потенциалът на лечебните заведения. Не бива да се не помни, че когато един човек се откри позитивен за Covid-19, той е бил инфектиран за близките 3-4 дни преди да се появят признаците. И в действителност той съвсем седмица е бил в свободния живот и на процедура има някакъв резултат от карантинните ограничения , само че той не е бил подобен, какъвто чакаме ".

Най-доброто е, че страната не се затвори и няма изгледи това да се случи ".

Изявлението му обаче провокира острата реакция на проф. Балтов:

" Категорично не съм склонен с доцент Мангъров по отношение на думите му карантинирането. Не споделям, че би трябвало да сме по-либерални, в противен случай - би трябвало да се съблюдават карантинните ограничения и да се по-дисциплинирани. Един подобен пациент заразява от 18 до 25 лекари . Изключително неприятно е, когато изгубиш една неврология за две седмици, тъй като колективът се е заразил или когато същите заболели заразят други заболели, които са пристигнали чисти в болничното заведение. Трябва да се съблюдават карантинните ограничения и всички да имат дисциплинираност и съзнание. Да, не е прелестно, само че това е горчивата чаша, която би трябвало да изпие всеки, който е инфектиран ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР