Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш вероятно ще

...
Партията на чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш вероятно ще
Коментари Харесай

Андрей Бабиш загуби изборите в Чехия, най-вероятно и властта

Партията на чешкия министър председател и милиардер Андрей Бабиш евентуално ще се сбогува с ръководството в идващия парламент. При преброени 99% от гласовете, партията на Бабиш - ANO, печели на провелите се в петък и събота избори близо 27.2%, а дясноцентристката коалиция Spolu (англ. Together) взима 27.7%. Либералната Pirates/Mayors получава 15.6%, оповестява BBC. Именно това систематизиране прави доста евентуално образуването на " опозиционна коалиция " от партиите на първо и трето място. Според калкулации на Чешката телевизия те могат да заемат 108 от общо 200 депутатски места. Затова ще стартират договаряния, съобщи Иван Бартос от Pirates/Mayors.

По-рано президентът Милош Земан разяснява, че ще даде късмет на Бабиш да образува държавно управление, в случай че неговата партия завоюва най-вече места. Ако опозиционните обединения се придържат към обещанията си да образуват държавно управление обаче, би било математически невероятно Бабиш и Ano да останат на власт.

" Имаше пет партии срещу нас и те имаха единствено една цел в стратегиите си - да " отстранен Бабиш ", разяснява министър председателят, като добави, че опозицията " подчертава върху измислени кавги ", с цел да го победи.
За първи път без комунистическата партия
Двете опозиционни обединения отхвърлят да работят с Бабиш, защото смятат, че работата му като политик е в спор на ползи с построената преди този момент от него бизнес империя. Бабиш се сблъсква и с доста рецензии поради несправянето с пандемичната конюнктура, както и поради това, че придвижва личните си бизнес ползи в политиката, написа Reuters.

Together и Pirates/Mayors имат късмет да " сменят " партията на Бабиш, тъй като двете партии, които бяха нейни сътрудници през предишните години, в този момент отпадат от Народното събрание. Един от тях е комунистическата партия, която за първи път от края на Втората международна война не съумя да събере задоволително гласове и да има депутати. Сега е евентуално това да се окаже последната глава от историята на партията - членовете и гласоподавателите ѝ стават все по-малко.

По принцип партията възвърна въздействието си през 2018 година, когато Бабиш, който в действителност е някогашен член на Комунистическата партия, стартира да разчита на тях, с цел да добави поддръжката на държавното управление на малцинството си със социалдемократите.

Резултатите бяха разочароващи и за крайнодясната SPD. От там се надяваха да предложат референдум за излизане от Европейския съюз, само че не завоюваха нови места в Народното събрание. Така, в случай че няма държавно управление на Бабиш, тяхното наличие ще е без никакво значение.
Амбициите на Бабиш и Pandora Papers
Когато беше избран отново за министър-председател пред 2017 година, Бабиш даде обещание в допълнение нарастване на заплатите и пенсиите и заложи на рецензии против Европейския съюз и мигрантите. Често е подложен на критика от съперниците си за повдигането на обществения дълг и е упрекван в спор на ползи поради бизнес империята си.

Бабиш се появи и в огромното следствие на Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) Pandora Papers. Според него той не е заявил офшорна инветиционна компания, която е употребявал за покупката на две вили на стойност 12 млн. паунда в Южна Франция.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Енергетика 3 Инфраструктура 1 Компании 2 Свят 3 Енергетика 1 Компании 2 Енергетика 3 Свят
След това Бабиш разяснява, че " в никакъв случай не е правил нещо неверно или нелегално " и съобщи, че тези изявления имат за цел да повлияят на вота. Премиерът се сблъсква и с доста рецензии поради несправяне с пандемията. Според данните на университета " Джон Хопкинс " Чехия е записала 1.7 млн. случая на ковид и повече от 30 хиляди смъртни случая и е на седмо място по смъртност на човек от популацията в света.

Партията на чешкия министър председател и милиардер Андрей Бабиш евентуално ще се сбогува с ръководството в идващия парламент. При преброени 99% от гласовете, партията на Бабиш - ANO, печели на провелите се в петък и събота избори близо 27.2%, а дясноцентристката коалиция Spolu (англ. Together) взима 27.7%. Либералната Pirates/Mayors получава 15.6%, оповестява BBC. Именно това систематизиране прави доста евентуално образуването на " опозиционна коалиция " от партиите на първо и трето място. Според калкулации на Чешката телевизия те могат да заемат 108 от общо 200 депутатски места. Затова ще стартират договаряния, съобщи Иван Бартос от Pirates/Mayors.По-рано президентът Милош Земан разяснява, че ще даде късмет на Бабиш да образува държавно управление, в случай че неговата партия завоюва най-вече места. Ако опозиционните обединения се придържат към обещанията си да образуват държавно управление обаче, би било математически невероятно Бабиш и Ano да останат на власт.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР