Избухването на птичи грип сред млекодайните говеда в САЩ не

...
Избухването на птичи грип сред млекодайните говеда в САЩ не
Коментари Харесай

Птичият грип при добитъка в САЩ предизвика безпокойство. Кравето мляко безопасно ли е за пиене

Избухването на птичи грип измежду млекодайните говеда в Съединени американски щати не демонстрира признаци на закъснение, като девет щата рапортуват случаи при крави. Въпреки че вирусът нормално не минава от крави към хора, служащ във плантация в Тексас даде позитивна проба за птичи грип през април, написа.

Остатъци от вируса на птичия грип (H5N1) са открити в 20% от пробите на пастьоризирано мляко в Съединени американски щати. Пастьоризацията е развой на нагряване, употребен за заличаване на патогени като вируса H5N1, оставяйки след себе си неинфекциозни, неактивни фрагменти от вируса. Повечето мляко в Съединени американски щати е пастьоризирано. Администрацията по храните и медикаментите (FDA) поучава жителите да не употребяват сурово мляко.

FDA тества 297 търговски млечни продукта от 38 щата и откри вирусни частици на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) в 1 от 5 проби. „ Това допуска, че замърсяването е по-широко публикувано, в сравнение с се оценяваше преди “, написа FDA в своето изследване.

Но защото пастьоризацията унищожава вирусите, оставяйки единствено техните останки - като ДНК или части от протеиновата обвивка - идната стъпка беше да се изследва дали тези вирусни частици са дейни и инфекциозни или просто неактивни фрагменти. Изследователите на FDA организираха специфични проби, включващи въвеждане на вируса в яйце и инкубирането му там, с цел да видят дали вирусът се репликира. Тестовете са негативни, което демонстрира, че няма доказателства за жив вирус на птичи грип H5N1 в пастьоризираното мляко.

„ Това сподели сигурно, че общоприетата пастьоризация инактивира въздействието на вируса “, ​​заключава организацията.

„ Пастьоризацията значи сигурност “, сподели Майкъл Пейн, откривател в Западния институт по сигурност и сигурност на храните към Калифорнийския университет, Дейвис, пред BBC. „ Науката и технологията на пастьоризацията пазят хората в сигурност от 1860 година “, означи той.

Проучване от 2020 година откри, че всички вируси като се изключи парвовирусите са „ уязвими към топлинно ликвидиране “. По създание няма опасности от вируси в пастьоризираното мляко, означи Пейн.

„ Това важи и за млечните артикули от пастьоризирано мляко – масло, сметана и други той добави.

Но той добави, че птичият грип при говедата е „ чисто нова форма на заболяване “ и откривателите се пробват да научат повече за него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР