Парламентът не изневери на съществуващата си практика, изгласува членовете на

...
Парламентът не изневери на съществуващата си практика, изгласува членовете на
Коментари Харесай

Лозан Панов: В избора на ВСС парламентът не се интересуваше от качествата на кандидатите

Парламентът не изневери на съществуващата си процедура, изгласува членовете на новия Висш съдебен съвет без спор за техните професионални и етични качества – по този начин ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов разяснява вчерашният избор на 11 нови кадровици. „ Квотният принцип на Народното събрание, неналичието на въпроси и опция за отбрана на концепции явно основава предпоставки професионалните качества да не бъдат акцент при избора “, съобщи той.

При вчерашния избор в Народното събрание нужното болшинство от 2/3 от гласовете получиха 4 претенденти, издигнати от ГЕРБ, 3 – от Българска социалистическа партия, както и по 2, номинирани от Движение за права и свободи и патриотите.

„ Процедурата протече официално и практиката досега в Народното събрание се възпроизведе. Важен е методът по който претендентите бяха определени – без задаване на въпроси, без конкретика към най-важния и стойностен за цялата правосъдна система въпрос, а точно за професионалните качества на претендентите “, безапелационен бе Панов. За разлика от вота в Народното събрание, при избора за Висш съдебен съвет, изработен от съдиите, дебатът се състоя, акцентира той.

Панов съобщи още, че е видял жестовете, с които в пленарна зала депутати даваха знаци на сътрудниците си по какъв начин да гласоподават. „ Очевидно е някаква парламентарна процедура надалеч от правосъдната система “, сбит бе ръководителят на Върховен касационен съд.

Панов отхвърли да разяснява развоя с различен основен избор – на нов ръководител на Върховния административен съд. „ Всички би трябвало да се съобразим с решението на президента “, сподели Лозан Панов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР