Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло,

...
Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло,
Коментари Харесай

Пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца

Необходими Продукти

● аспержи - 500 г бели (пресни)
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1/2 ч.л.
● лук - 80 г бял, не пикантен
● чесън - 2 - 3 скилидки
● хамон серано - 60 - 80 г
● зехтин - 40 мл
● брашно - 1 с.л. с връх
● магданоз - 3 с.л. накълцани листенца
● черен пипер - 1 щипка, прясно надробен
● вода - към 800 мл

Начин на подготвяне

Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, без да пипате връхчето. Нарежете ги на части по 3-4 см, като заделите настрана връхчетата.

Загрейте водата със солта и захарта. Сложете да се варят първо тези части от стъблата и когато са съвсем омекнали (10 минути), сложете и връхчетата, защото на тях им би трябвало по-малко време.

Гответе още 5-10 минути. Опитвайте с вилица дали са омекнали, защото времето за варене зависи от дебелината на аспержите и не може да се дефинира с акуратност.

Вземете касеролка и в нея загрейте зехтина. Сложете да се запържват и омекнат лукът и чесънът, накълцани на дребно. Добавете нарязания на ситно хамон, наситения магданоз и бъркайте към 5 мин на сдържан огън.

Сипете брашното и не спирайте да бъркате още към 2 минутки.

След това налейте 300 мл от бульона от варенето на аспержите. Опитайте на усет и в случай че е нужно, прибавете сол (хамонът е солен, тъй че аз не поставям в допълнение сол). Доовкусете със прясно надробен черен пипер. Варете до леко втвърдяване към 3-4 минути.

Сложете аспержите в соса и оставете за още две-три минутки на котлона.

Сервирайте пресни бели аспержи в лучено-чеснов сос с хамон топло, като може да го гарнирате с поширани яйца. За една по-елегантна визия предлагам да комбинирате с варени или поширани пъдпъдъчи яйца, само че може и с естествени кокоши.

Често подготвям това елементарно и вкусно ядене в разнообразни вариации, в тази ситуация е единствено като тип яхнийка без спомагателни добавки. Сервирах с прекрасен домакински самун.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР