Нормалното развитие на пчелното семейство се определя от много фактори

...
Нормалното развитие на пчелното семейство се определя от много фактори
Коментари Харесай

Зимуването на пчелното семейство

Нормалното развиване на пчелното семейство се дефинира от доста фактори и един от тях е тяхното зимуване, с цел да се развиват вярно през идната пролет.

Добре зазимените пчели излизат от студения сезон с минимални загуби на пчели, развиват се бързо и събират повече мед. Слабите фамилии се възвръщат мъчно и от време на време едвам събират мед за личното си изхранване.

Има и такива, които не претърпяват зимата. Затова пчеларите би трябвало да бъдат деликатни към подготовката на пчелния кошер за зимата. Ето значимите фактори за положителното зимуване на пчелите.

Сила на пчелното семейство

Броят на пчелите-работнички в пчелния кошер дефинира силата на пчелното семейство. Пчелите, запълващи мястото сред две прилежащи пити или покриващи двете страни на една пита, се назовава пролука и е признато да се счита, че в една пролука има 2500 броя пчели. Според броя междини се пресмята дали пчелният кошер е мощен или слаб.

Питите в кошера

В кошера би трябвало да има толкоз рамки, колкото цялостни междини с пчели има, с цел да зимуват пчелите сполучливо. Прекалено доста рамки нарушават топлинния режим в кошера. Силните фамилии зимуват със 7-8 рамки, а слабите с 5-6 броя.

Количеството на меда

За да зимуват сполучливо, на пчелите са нужни 15-20 кг чист нектарен мед. Ако не се отглежда пило, се изразходва по-малко количество мед, към 800-1000 грама на месец. През февруари, когато стартират да отглеждат пило, пчелите доста усилват количеството на изразходвания мед.

 Зимуване на пчели

Във всяка рамка в кошера би трябвало да има по 2 кг мед, а в крайните рамки - по 3, 5 кг. За да зимуват добре, за пчелите е значимо освен количеството, само че и качеството на меда.

Затопляне и вентилация на кошера

За да прекарат добре зимата, пчелите би трябвало да живеят в добре вентилиран кошер, при удобна температура. Затоплянето на кошера стана в профил, от горната страна, а от време на време и от дъното. Под дъното е добре да има плява, сухи листа или някаква поставка за изолираност.

Затоплянето на кошера от горната страна е наложително. Може пчеларят да сложи възглавници или празни рамки, запълнени със затоплящ материал.

Чистият въздух, който е доста значим, се обезпечава от входа на кошера. Затова е нужно да има малко свободно място сред покривните дъсчици и входът да е ориентиран към средата на пчелното кълбо в кошера, с цел да може най-вече пчели да имат достъп до чист въздух по едно и също време.

Други условия за положително зимуване на пчелите

За да прекарат сполучливо зимата, пчелите се нуждаят от оптимално успокоение. Добър вид за зимуване е да бъдат по-далече от обитаемоте места. Трябва да са предпазени от хищници, да няма пряк достъп на слънчева светлина навътре в кошера, да не бъдат запушени със сняг и да имат задоволително храна.

Осигуряването на оптимални условия с грижите на пчеларя се подсигурява, че пчелният кошер ще работи интензивно и дейно през идната пролет.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР