Проучване на мъже, страдащи от затлъстяване в Обединеното кралство, стигна

...
Проучване на мъже, страдащи от затлъстяване в Обединеното кралство, стигна
Коментари Харесай

Може ли паричният стимул да накара хората да отслабнат?

Проучване на мъже, страдащи от затлъстяване в Обединеното кралство, стигна до заключението, че финансови тласъци и поощряване с есемеси може да помогне на хората, които се пробват да отслабнат. Участниците в него са понижили тежестта си с 5% за 12 месеца – само че единствено приемането на текстови известия не е било задоволително, с цел да повлияе доста на загубата на тегло.

„ Една от най-ефективните тактики за обосноваване в литературата употребява по този начин наречените „ депозни контракти “, при които хората подават личните си пари и, в случай че не реализиран задачите за намаляване, ги губят “, изяснява в изказване ръководителят на проучването професор Пат Ходдинот от изследователския отдел за медицински сестри, акушерки и сродни здравни специалности в университета в Стърлинг.

„ Това се основава на поведенческата икономическа доктрина, съгласно която хората са по-мотивирани от вероятността да изгубят пари, в сравнение с от вероятността да ги завоюват. Не всеки обаче може да си разреши да внесе лични пари, по тази причина разработихме метода „ Игра на камъни “ [като Игра на тронове], при който също се употребява финансов тласък като парите се внасят в сметка първоначално и по този начин могат да вземат участие и мъжете с ниски приходи. “

В изследването е взета извадка от 585 мъже в Белфаст, Бристол и Глазгоу с показател на телесната маса (ИТМ) над 30 и те са разграничени на три групи: с текстови известия и с финансови тласъци, единствено текстови известия и контролна група.

Дизайнът на структурата на тласъците и наличието на текстовите известия са формирани от мъже със затлъстяване. Съобщенията имат мотивационен темперамент и включват препоръки от други мъже за смяна на питателните привички и метода на живот (като: „ Запомнете съвета на Гавин: предварителното приготвянето на храна ви дава преимущество. Време ли е за още една подготовка на порции? “), както и връзки към уеб страници с информация.

Констатациите демонстрират, че точно комбинацията от пари и послания се оказва най-ефективна.

„ В това рандомизирано изследване, в което участваха 585 мъже със затлъстяване, изпращането на текстови известия с поведенчески послания, комбинирани с финансов тласък, докара до 5% загуба на тегло за 12 месеца, в съпоставяне със загуба на тегло от 3% единствено от текстовите известия и 1% за контролната група “, заключават създателите. „ Разликата в загубата на тегло е статистически значима за сравнението сред текстовите известия с финансови тласъци и контролната група, само че не и сред текстовите известия единствено и контролната група. “

Авторите на проучването показват няколко ограничавания, в това число опцията за обобщаването му за други групи хора, както и това, че възвръщането на тежестта е постоянно срещано събитие след намаляване и е допустимо този резултат да се усили откакто финансовите тласъци спрат. Проучването също по този начин употребява ИТМ като мярка за затлъстяване – канара, чиито ограничавания са обсъждани обстойно и нашироко (което не е изненадващо, защото тя даже не е създадена от лекар).

Вярно е, че е допустимо човек да има тегло, което се дефинира като затлъстяване, и в същото време да е метаболитно здрав, а и по-ниският диапазон на тежестта от своя страна не подсигурява здраве. Също по този начин е правилно, че затлъстяването може да се отрази на организма по доста разнообразни способи, в това число да се свърже с някои типове рак и други здравословни положения.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР