Парламентарните избори в Полша може да доведат до значима политическа

...
Парламентарните избори в Полша може да доведат до значима политическа
Коментари Харесай

Опозицията в Полша обяви историческа победа след силна избирателна активност

Парламентарните избори в Полша може да доведат до значима политическа смяна, откакто опозиционните партии събраха повече гласове от ръководещата " Право и правдивост " (PiS).

С невиждано висока изборна интензивност над 72% и съгласно предварителни данни от екзитпол - партията на Ярослав Качински PiS остава първа мощ с 36.8 на 100.

" Гражданската коалиция " на Доналд Туск, която е втора с 31.6%, обаче има късмет за устойчиво ръководещо болшинство при възможна коалиция с център-дясната " Трети път " с 13% и " Левицата " с 8.6%.

Крайнодясната " Конфедерация " може да вземе 9%, което е доста по-малко от предварителните социологически прогнози, предвиждащи към 15 на 100.

Официалните резултати към момента не са известни - броенето на гласовете ще продължи до вторник.

Лидерът на " Гражданската коалиция " Доналд Туск обаче към този момент разгласи победа за опозиционните сили.

" Това е краят на неприятните времена, краят на ръководството на PiS. Успяхме. Демокрацията завоюва, свободата завоюва, завоюва нашата обичана Полша - историята ще запомни този ден като ярък ден, като възраждането на Полша ", сподели той след края на изборния ден.

" Право и правдивост " ръководят от 2015 година, като от този момент постановиха внезапен курс към извънредно консервативно законодателство, опити за преобразяване на държавните медии в държавни пропагандни канали, напън върху правосъдната система и тежък спор с Европейската комисия, поради който бяха замразени десетки милиарди евро за Полша.

Доналд Туск беше министър председател на страната от 2007-2014 година и в случай че PiS не съумеят да осъществят мандат, евентуално той ще поеме още веднъж ръководството на Полша. От 2014 до 2019 година Туск беше ръководител на Европейския съвет - счита се за човек, който може да възвърне имиджа на Полша пред Европейски Съюз и да усъвършенства връзките с Германия, съгласно Spiegel.

Ако екзитполовете са верни, резултатът ще докара до исторически поврат за Полша.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР