Възходът на меме акциите, пример за което са компании като

...
Възходът на меме акциите, пример за което са компании като
Коментари Харесай

Какво мислят ветераните от Уолстрийт за GameStop манията

Възходът на меме акциите, образец за което са компании като GameStop (GME) и AMC Entertainment (AMC), е забележителен феномен от края на 2020 година

Тези акции привлякоха голямо внимание от страна на търговците на дребно, задвижвани основно от авторитетни персони в обществените медии като Кийт Гил (Roaring Kitty).

Популяризирането на акциите на GameStop от страна на Гил в платформи като X, Reddit и YouTube провокира солиден скок на цените им, което докара до сходни ралита и при други компании, изпитващи усложнения.

Въпреки съмнителните финансови основи на GameStop и AMC, цените на акциите им се покачиха фрапантно, подхранвани от ентусиазма на вложителите, а не от главните бизнес резултати. Неотдавнашното обновяване на интензивността на меме акциите, провокирано от завръщането на Гил в обществените медии, още веднъж разпали лудостта, като GameStop и AMC означиха обилни облаги в границите на няколко дни.

Скептиците обаче предизвестяват за рисковете, свързани с вложението в меме акции, като съпоставят явлението с предходни пазарни балони, провокирани от спекулативна пристрастеност. Легендарни мениджъри на хедж фондове като Боаз Уайнстийн и Дъг Кас показаха угриженост по отношение на ирационалното процъфтяване на тези акции, като предизвестиха за спекулативния им темперамент.

Освен това настоящето рали на меме акции се разграничава от предходните епизоди, изключително във връзка с шорт продажбите. Докато за ралито през 2020-2021 година беше особено изтласкването на шорт позиции, актуалната обстановка включва изтласкване на купувачи, което може да има по-сериозни последствия за пазара. Освен това неопитните вложители, въвлечени в шумотевицата, могат да се сблъскат с непредвидени провокации, което подтиква към размисъл за успеваемостта на пазарната доктрина в изискванията на такива волатилни придвижвания.

По създание стремителният напредък на меме акциите отразява по-широка наклонност на спекулативна търговия, задвижвана от въздействието на обществените медии, като слага под въпрос обичайните капиталови правила и повдига въпроси за стабилността на пазара и държанието на вложителите.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР