Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внесе в сряда в

...
Парламентарната група на ГЕРБ - СДС внесе в сряда в
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе вота на недоверие към правителството. ИТН, ДПС и Възраждане изразиха подкрепа

Парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили внесе в сряда в деловодството на Народното събрание избор на съмнение към сегашния състав на министерския съвет с министър-председател Кирил Петков, заяви пресцентърът на партията.

"Вотът е за неуспеха на държавното управление във финансово-икономическата политика ", написа в известието на ГЕРБ.

В него се прецизира, че под документа са се подписали всичките 59 народни представители от парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Подкрепа за вота на съмнение показаха и представители на останалите три партии в съпротива в Народното събрание - „ ИТН “, Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

Депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов сподели, че партията ще направи всичко допустимо, с цел да спре това държавно управление да ръководи. В изявление за Нова телевизия той не сподели изрично, че депутатите от Има Такъв Народ ще гласоподават „ за “ вота на съмнение, само че това се схваща от отговорите му.

Костадин Костадинов от "Възраждане " сподели, че най-малката парламентарна група ще поддържа вота на съмнение.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи разяснява пред публицисти, че против актуалното държавно управление има учредения за избор на съмнение във всяка сфера.
Какво следва?
По устав дебатът по вота би трябвало да се организира от три до седем дни след внасянето на предлагането. Затова най-вероятният ден за него е идващият вторник, 21 юни. Гласуването би трябвало да стане факт не по-рано от 24 часа след края на разискванията в пленарната зала.

Ако ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и останалите депутати от Има Такъв Народ поддържат вота на съмнение против кабинета, те ще съберат болшинство.

За да бъде свалено държавното управление са нужни най-малко 121 гласа от общо 240-имата народни представители. В момента ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и Има Такъв Народ имат общо 126-има депутати.

Ако вотът на съмнение бъде подсилен от болшинството депутати, следва нов опит за сформиране на кабинет в границите на това Народно заседание. Първият мандат още веднъж ще отиде в "Продължаваме смяната ", вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от идващите партии по желание на президента.

Ако в границите на тази процедура не бъде определено ново държавно управление, президентът разпуска Народното събрание, назначава нов длъжностен кабинет и насрочва предварителни избори. През предходната година в страната бяха извършени три парламентарни и едни президентски избори.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Безследно изчезнали. Как украинци търсят околните си в окупираните от Русия области  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР