Паметник на загиналите в COVID-пандемията медици ще бъде издигнат в

...
Паметник на загиналите в COVID-пандемията медици ще бъде издигнат в
Коментари Харесай

Издигат паметник на загиналите от COVID медици

Паметник на починалите в COVID-пандемията медици ще бъде повдигнат в Пловдив, заяви доктор Дончо Дончев от Клиниката по УНГ на ВМА в „ Панорама “. По думите му става дума за 90 лекари, медицински сестри, санитари, водачи на коли за спешна помощ, които по публични данни са починали от ковид на работните си места.

Д-р Дончев посочи, че паметникът е по концепция на концепция на 32-ма души, измежду които лекари съвсем няма. „ Повечето са хора на изкуството и спорта – двете гилдии, които най-вече пострадаха по време на пандемията. Тяхна е самодейността в град Пловдив да бъде повдигнат монумент, който да припомня за саможертвата на медиците “, сподели той.

Молбата за паметника е била импортирана в община Пловдив на 7 април – Световния ден на здравето.

„ Отчитам изцяло обстоятелството, че с огромно напъване на целия човешки и веществен запас системата съумя да се оправи. Паметта за тези, които си дадоха живота в тази война обаче би трябвало да бъде съхранена, сподели той.

Това не е първата концепция за монумент на починалите от COVID-19 медици. През 2021 година имаше концепция триметров монумент в възхвала на лекари, сестри и санитари да бъде подложен в Бургас. Той бе умислен като комбиниране от три фигури върху пресечена пирамида и плочи с надписи към нея. Фигурите от бронз са на лекарка, доктор и болен пациент, който медиците придържат. За момента обаче няма обществена информация на какъв стадий е реализацията на тази концепция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР