За осма поредна година Фондация Нашите недоносени деца отбелязва 15

...
За осма поредна година Фондация Нашите недоносени деца отбелязва 15
Коментари Харесай

Фондация отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата с изпращане на стотици шапчици в неонатологиите

За осма поредна година Фондация „ Нашите недоносени деца ” отбелязва 15 май – Световният ден на кенгуру-грижата, оповестяват от там. С разнообразни начинания, които доближават до всички кътчета на страната, се цели да се увеличи публичната информираност и да се изтъкне значимостта на една привидно елементарна прегръдка за родители и бебета.

Защо кенгуру-грижата е значима?

Научните проучвания сочат, че съвсем всички витални индикатори при прибързано родените бебета се повлияват по-добре във времето на упражняване на кенгуру-грижи спрямо времето на престой на бебето в кувьоз.
Температурата на детето по време на контакта кожа-до-кожа се поддържа сполучливо от тялото на родителя, а сърдечният му темп и дихателна активност се стабилизират.Подобряват се сънят и наддаването на тегло и се понижават феталният дистрес и болката.Близостта с родителите поддържа развиването на мозъка и нервната система с дълготрайни изгоди за когнитивното развиване.Кенгуру-грижите спомагат за понижаване на продължителността на болничния престой.Участието на родителите в грижите за бебето им дава опция да изградят по-добра връзка с детето си, понижава прекарванията на горест и паника и улеснява работата на медицинския личен състав.
Фондация „ Нашите недоносени деца ” се надява този тип грижа, която не изисква скъпа техника или съоръжение, да получи колкото се може повече публичност и с тазгодишната акция. „ Надяваме се тя да доближи и до виновните институции, които да спомагат на здравните заведения за въвеждането на този тип практики “, споделят от Фондацията.

Като самобитен знак за кенгуру-прегръдка, по случай 15 май, стотици кенгуру-шапчици са изпратени в 31 неонатологични отделения от всички краища на страната. Те са основани с доста обич за най-мъничките бебенца и изработването им сплоти рекорден брой доброжелатели и доброволци с големи сърца, които способстваха за закупуването на прежда и изплитането им. Благодарение на всички тях, близо 2000 разнообразни плетива към този момент са в неонатологичните отделения. Те са съпроводени от картички с нежно обръщение за прегръдка за борбените мъничета и родителите им от Фондация „ Нашите недоносени деца ”, осведомят още от там.

Различни отделения по неонатология в цяла България се включват за следващ път през месец май и в самодейността „ Месец на отворените порти “ по покана на Фондация „ Нашите недоносени деца ”. Тя има за цел да даде опция на родителите за повече непосредственост и прегръдка с техните бебета и да насърчи и разпространява практикуването на кенгуру-грижата у нас. През 2024 година в нея вземат участие неонатологиите на МБАЛ Вита – София, УМБАЛ Канев Русе, МБАЛ Добрич, ДМСГД Плевен, МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ АД - Велико Търново, МБАЛ Пазарджик, МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ” АД – Сливен, ДМСГД Варна.
Те ще дават през целия месец май опция на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в границите на няколко часа на ден.

Известни персони и инфлуенсъри също одобриха тази година поканата на Фондация „ Нашите недоносени деца ” да се включат в акцията за разпространение на кенгуру-грижата. Те ще споделят свои послания в обществените медии, в които акцентират какъв брой е значима прегръдката за всяко бебе и родителите му, по какъв начин тя подарява по този начин нужните непосредственост и топлота след раждането и какви са изгодите от нея.

Фондация „ Нашите недоносени деца ” благодари в днешния Световен ден на кенгуру-грижата на всички медицински експерти, съидейници, поддръжници, доброволци и другари, които се включват с поддръжка и способстват за популяризирането на тази по този начин значима за нас идея.

За да се обезпечат повече благоприятни условия за непосредственост с родителите и за фамилно насочена грижа за новородените с влошено здравословно положение по време на болничния им престой, един от главните цели на Фондация „ Нашите недоносени деца ” е обвързван точно с построяването на фамилни стаи към неонатологичните отделения у нас.

До момента благодарение на донори са построени 10 стаи от подобен вид в София, Пловдив, Велико Търново, Русе, Сливен, Шумен и Плевен и Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Смолян, София, Благоевград, Търговище и Пазарджик пък има основани и оборудвани фамилни кътове за кърмене и кътове за упражняване на кенгуру-грижи.

За да може всяко бебе от всяка точка на България да получи по този начин значимата непосредственост със своите родители, от Фондацията приканват всеки, който е съпричастен към идеята, да направи подаяние с SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или и да прегледа дейните.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР