Пакет от законодателни промени в областта на фармацевтичното законодателство предлага

...
Пакет от законодателни промени в областта на фармацевтичното законодателство предлага
Коментари Харесай

ЕК въвежда нови изисквания за мониторинг на недостига на лекарства в ЕС

Пакет от законодателни промени в региона на фармацевтичното законодателство предлага Европейската комисия. Той включва оферти за нова инструкция и нов правилник, които преразглеждат съществуващото фармацевтично законодателство, в това число за медикаментите за деца и за редки болести. Това излиза наяве от известие на Европейска комисия.

Пакетът от нормативни оферти цели основаване на обединен пазар за медикаменти, който да подсигурява, че всички пациенти в целия Европейски Съюз имат своевременен и обективен достъп до безвредни, ефикасни и финансово налични медикаменти.

Друга от задачите е да се резервира предлагането на привлекателна и удобна за нововъведенията среда за научни проучвания, развойна активност и произвеждане на медикаменти в Европа, както и да се понижи фрапантно административната тежест посредством доста ускорение на процедурите, тъй че медикаментите да доближават по-бързо до пациентите.

Не на последно място измененията ще са свързани и с решаването на казуса с антимикробната устойчивост (АМР) и съществуването на фармацевтични артикули в околната среда посредством метода „ Едно здраве “, както и с това да се създадат медикаментите по-устойчиви от екологична позиция.

За да се реализиран тези цели, промяната е ориентирана към целия витален цикъл на медикаментите, твърдят от Европейска комисия.

Сред главните детайли на предлагането е въвеждането на ограничения за по-голяма бистрота на общественото финансиране на създаването на медикаменти и ще бъде подтиквано генерирането на сравнителни клинични данни. Освен това ще бъде улеснено по-ранното съществуване на генерични и биоподобни лекарствени артикули и ще бъдат опростени процедурите за издаване на позволения за стартиране на пазара.

С промяната се вкарват нови условия за мониторинг на дефицита на медикаменти от страна на националните органи и ЕМА, както и по-силна координационна роля на ЕМА. Ще бъдат засилени отговорностите на сдруженията, в това число по-ранното докладване на дефицита и изтеглянето на медикаменти, както и създаването и поддържането на проекти за попречване на дефицита. Ще бъде направен общоевропейски лист на медикаментите от изключителна значимост и ще бъде направена оценка на уязвимостта на тези медикаменти във веригата на доставки, с съответни рекомендации по отношение на ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати от сдруженията и другите заинтригувани страни от веригата на доставки. Освен това Комисията може да приема правно обвързващи ограничения за усилване на сигурността на доставките на съответни медикаменти от изключителна значимост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР