Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат

...
Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат
Коментари Харесай

Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години

Според учените има опцията спътниците на по-висока орбита да бъдат наранени

Ако имате мощно главоболие през днешния ден, знайте, че повода е шокираща геомагнитна стихия, която ще удари планетата от 20 години. Центърът за прогнозиране на галактическото време на Съединени американски щати издаде предизвестие, в което се показва, че Земята ще бъде ударена от най-силната магнитна стихия за последните близо 20 години. Събитие с сходен магнитуд е записано през януари 2005 година

Наричайки го " извънредно събитие ", Центърът за прогнозиране на галактическото време на NOAA написа в обществената мрежа Х, че " минимум пет ориентирани към Земята изхвърляния на коронална маса (CME) са следени и се чака да дойдат още в петък по обяд (петък вечерта в България - бел.ред), 10 май 2024 година, и да продължат до неделя 12 май. "

Има опция тези CME да се слеят с евентуално идване, предстоящо до началото на 11 май

По време на своята дейна фаза Слънцето изхвърля огромни маси от плазма. След като потокът от заредени частици пропътува дистанцията до планетата ни, той бомбардира земната магнитосфера и я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна стихия, която може да докара до разстройства в радиокомуникацията.

Според учените има опцията спътниците на по-висока орбита да бъдат наранени. С такава да вземем за пример са GPS спътниците, намиращи се на над 30 000 километра над земната повърхнина. За съпоставяне орбитата на МКС е на към 400 км от повърхността на Земята.

Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите пластове на земната атмосфера, пораждат полярните сияния.

Интензитетът на настоящето изригването сочи, че полярното зарево ще стане очевидно за по-северните европейски страни. Има дребен късмет то да може да се следи и над България.

" Геомагнитните стихии могат да повлияят на инфраструктурата в околоземна орбита и на земната повърхнина, като евентуално нарушат връзките, електрическата мрежа, навигацията, радиото и сателитните интервенции. Ние уведомихме операторите на тези системи, с цел да могат да подхващат защитни дейности. Геомагнитните стихии също могат да провокират грандиозни прояви на зарево на Земята. Силна геомагнитна стихия включва капацитета полярното зарево да се види чак на юг до Алабама и Северна Калифорния ", пишат от Центърът за прогнозиране на галактическото време.

Периодично Земята е удряна от извънредно слънчеви изригвания. Никога до момента те не са можели да повлияят толкоз доста на цивилизацията ни.Геомагнитните стихии водят до доста нежелани последици, тъй като индуцират токове в електропроводите и смущават разпространяването на радиовълни.

На първо място те могат да повредят спътници в орбита. Те могат да доведат до спирания в телекомуникационните мрежи и до прекъсване на тока.Проникването на високоенергийни частици в живите кафези може да аргументи увреждане на хромозомите, рак и други здравословни проблеми. Поради тази причина магнитните стихии са доста рискови за космонавтите. Препоръките на учените са и за прекъсване на високите въздушните полети при доста мощни магнитни стихии. Тези опасности изчезват на по-ниска надморска височина.

Според някои учени магнитните стихии са неподходящи за хората с болно сърце. Други откриватели обаче не откриват сходна връзка.

Събитието Керингтън е най-мощната геомагнитна стихия в записаната история. Тя доближава своя пик от 1 до 2 септември 1859 година

Смята се, че геомагнитната стихия е била инициирана от огромен плазмен поток, ориентиран непосредствено към Земята.Силни полярни сияния са видени съвсем до екватора. Има сигурни сведения за явлението от Колумбия. Магнитната стихия провокира пожари в голям брой телеграфни станции.

Ако Земята бъде ударена от стихия с сходна мощ, то доста от спътниците в орбита ще бъдат извадени отвън строя, а електричеството ще прекъсне по съвсем цялата планета.

Какво да вършиме, за да облекчите въздействието на геомагнитната стихия?
Консултирайте се с доктор, в случай че имате влошено здравословно положение и хронични болести.  Избягвайте тежката работа и напрежението. Намалете стоенето пред тв приемника, компютъра и телефона, изключително преди лягане.  Не бързайте. Правете спокойни разходки.  Ако имате хипертония, би трябвало да пиете повече вода и да намалите солта.  Яжте повече плодове, зеленчуци, билки и фибри.  Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните питиета и тютюнопушенето.  Пийте билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериана, мащерка, шипка.  Намалете пиенето на мощни чайове и кафета.  Ако сте с хронични болести, не предприемайте пътувания и избягвайте шофирането.  Добре работи на организма контрастният душ - редувайте топла и студена вода по време на къпане.  Обърнете внимание на вашите близки, в случай че страдат от психологични болести. Засилете контрола над приема на нужните медикаменти.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР