Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще

...
Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще
Коментари Харесай

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни проучвания на дишането при пушачи и някогашни пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната акция " За живот без тютюнев пушек " на Института за здравно обучение и Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, отдадена на Световния ден без тютюнев пушек – 31 май.

Спирометрията е неинвазивно проучване, което дава информация за функционалния потенциал на белите дробове, процесите на поемане и издишване, количеството въздух, което минава през белия дроб по време на естествения дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се дефинират функционални нарушавания в белите дробове при съществуване на белодробни заболявания. Подробности описа доктор София Ангелова - ръководител на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести.

" При нашите деца на 15-16 годишна възраст девойките са преди всичко в Европа по пушене, а момчетата са на второ място след Хърватия. Това са бъдещите родители. В тази посока насочваме вниманието и с нашата организация вършим презентации, като последната, която осъществихме беше в Гоце Делчев. Интересът на децата е доста огромен, също и на родителите, както и на учителите ", сподели тя.  

Има ли безвредно пушене, поради новите устройства на пазара?

" Винаги моят отговор е безапелационен - безвредно пушене няма. Ако съпоставим стандартната цигара с бездимните цигари да вземем за пример, това са самостоятелни проучвания, които са извършени напоследък и те демонстрират, че летливите субстанции са безусловно същите. Да, ще кажат, че концентрацията е малко по-ниска, само че концентрацията на никотина в дима от бездимната цигара е 84% от дима в стандартната цигара. В точка 8 от Конвенцията за надзор на тютюна категорично е маркирано, че пределно възможни концентрации няма. Така, че и по-ниската централизация маже да повреди ", заяви доктор Ангелова.

По данни от последно изследване в Бостън влиянието на деветте химикала съдържащи се в електронните цигари VAPE въздействат доста пагубно върху кръвоносната система. Те трансформират кръвоносните съдове по същия метод, както ги трансформират диабета и артериалната хипертония и за жалост се пушат най-много от младежите. В България белодробните заболявания са преди всичко по заболеваемост и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), по-известна като " заболяването на пушачите " е към този момент на трето място в света като причина за гибел.

Д-р Ангелова посъветва хората когато имат по-продължителна кашлица повече от 8 седмици, изключително при пушачите и при пасивните пушачи да потърсят помощта на експерт. Това е заболяване, което в случай че се диагностицира на време, те могат да живеят с него без да имат чести утежнявания. Ако не се диагностицира и пушенето продължи, то тогава положението доста внезапно може да бъде влошено. По данни на Европейската здравна комисия между 10 и 15% от популацията в България има ХОББ. В същото време данните от НЗОК демонстрират, че 96 хиляди души се лекуват от ХОББ.

" Ние насочваме нашето обръщение посредством персоналните лекари, с направление до пулмолог всеки един пушач, въздържан пушач, някогашен пушач, а това е по-голямата част от популацията да потърсят помощта на нашите прелестни пулмолози в цялата страна. Нашата цел е ранно да диагностицираме ХОББ и да стартираме навременно лекуване. Защото това е извънредно обществено значимо заболяване, което ако не се лекува може да инвалидизира хората. Но и заболяване, което може да бъде под надзор ", сподели доктор Ангелова и добави, че лекуването на всеки, който е диагностициран се поема от НЗОК.  

Какви ограничения би трябвало да се подхващат за ограничение на тютюнопушенето?

По думите на експерта казусът е сериозен и за жалост възбраната за тютюнопушенето не се съблюдава в много заведения и чиновниците на РЗИ срещат доста усложнения и експанзия, когато упражняват съответния надзор. Д-р Ангелова означи, че тютюнопушенето е избор на всеки един човек и най-вече би трябвало да се промени методът на мислене, а не толкоз рестрикциите. Освен това % от акциза би трябвало да отива за предварителна защита и профилактика.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез уеб страницата на Института за здравно образование  (още от началната страница всички пътища водят към записването). За облекчение на работещите, има и телефон за информация - 070010126 (на цената на градски диалог, съгласно тарифния проект за мобилни мрежи), който е деен след 17 ч. в делнични дни и сред 10 и 16 ч. в почивни дни, до края на месец май 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР