„Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина

...
„Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Вървим към еднократни годишни ваксини срещу COVID, както при грип

„ Оттук нататък се приказва за еднократно, годишно слагане на ваксина против COVID-19, по сходство на сезонната грипна ваксина “. Това съобщи пред bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите. В допълнение той разясни, че в Съединени американски щати към този момент се работи по основаването на комбинирана ваксина против коронавирусна зараза и грип. Експертът бе безапелационен, че към този момент се чакат и вариантни ваксини, такива се създават, те ще бъдат двувалентни и тривалентни.

Проф. Гетов осведоми още, че ЕMA към този момент преглежда и първото лекарство против инфекцията – Paxlovid на компанията Pfizer. По думите му, то ще може да се приема от пациенти, при които няма нарушаване на бъбречната и чернодробната функционалност и лекуваните с него ще би трябвало да се наблюдават по време на лечението и след нея.

Според него лекуването с това лекарство евентуално ще бъде провеждано в амбулаторни условия, само че препаратът няма да се предлага в аптечната мрежа. Проф. Гетов напомни, че лечебният курс ще би трябвало да се стартира още при първите признаци.

„ Клиничните изследвания демонстрират, че за 3 дни приложение то понижава смъртността 10 пъти “, сподели още той и изясни, че медикаментът работи сходно на терапиите при ХИВ инфекцията, като стопира репликацията на вируса. Освен това упованията са той да работи на всички разновидности на вируса. Проф. Гетов изрази мнение, че е допустимо лекарството да бъде налично у нас още през март.

„ Смъртността у нас е доста висока и това се дължи на голям брой фактори – външни, вътрешни, на системата, на метода на живот, на равнището на самостоятелното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични “. Така специалистът разяснява тематиката за високата смъртност от COVID-19 в България.

Той съпостави данните за страната ни с данните за Австрия. За 28 дни в Австрия са били регистрирани 840 000 нови случая и 470 умряли от ковид. За същия интервал новите случаи у нас са 212 000, а умрелите - 2344. Драстична е и разликата в равнището на имунизация - в Австрия за 28 дни са сложени 772 000 дози ваксини, а у нас за същия интервал - 229 000 дози ваксини, сподели проф. Гетов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР