Оценката на отминалия местен вот показва високо недоверие към изборния

...
Оценката на отминалия местен вот показва високо недоверие към изборния
Коментари Харесай

За половината българи изборите не са били честни

Оценката на отминалия локален избор демонстрира високо съмнение към изборния развой. Близо половината (47%) от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил почтен. Само 19% дефинират миналите избори като почтени, като този дял е по-висок измежду електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. Избирателите на Движение за права и свободи са разграничени по тематиката, до момента в който болшинството от гласуващите за Българска социалистическа партия и Възраждане дефинират изборите като нечестни.

Това демонстрират данни от изследване на " Тренд ".

Превес има чувството, че локалните избори няма да доведат до смяна - това споделят 44% от българите. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в позитивна посока след локалните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.

Една трета от българите са на мнение, че анулацията на машинното гласоподаване за първия тур на локалните избори е направила изборите по-нечестни. Сходен дял (32%) считат, че това не е оказало въздействие върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.
 Графика Тренд
Мнозинството от българите (59%) счита, че смесеното гласоподаване с опция за избор сред хартия и машина би трябвало да се резервира. Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към напълно машинен избор, а 11% - напълно към гласоподаване с хартиена бюлетина.

По отношение на персоналните желания за метод на гласоподаване, 41% показват машинно гласоподаване, а 25% гласоподаване с хартиена бюлетина. Трима от 10 показват, че методът няма значение за тях. Регистрира се основна поколенческа взаимозависимост – болшинството от хората до 50 година показват желание към гласуването с машина, до момента в който при гласоподавателите над 70 година над две трети показват хартиената бюлетина. С машина избира да гласоподава болшинството от гласоподавателите на ПП-ДБ и Възраждане, а в най-голяма степен с хартия избират да упражняват правото си на глас симпатизантите на Българска социалистическа партия, следвани от тези на Движение за права и свободи.
Електорална картина
Местните избори не са оказали значително въздействие върху електоралната картина в страната. Дистанцията сред двете водещи политически сили се резервира в границите на 7%.

ГЕРБ остава първа политическа мощ с поддръжка от 24.7% измежду гласуващите, следвана  от обединяването „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (17.9%). „ Възраждане “ резервира третата си позиция с поддръжка от 15.4% измежду гласуващите. Четвъртият в подредбата е Движение за права и свободи (13.3%), а петото място остава за Българска социалистическа партия (9.4%). Има Такъв Народ резервира позицията си на ръба на парламентарната преграда с 4.4%.
 Графика Тренд

Рейтинг на институции
Парламентът остава с обичайно ниски равнища на позитивна оценка (14%). Регистрира се минимална ерозия в позитивните оценки на държавното управление от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се повишават с 5% за един месец, достигайки до 71%. Запазва се поддръжката от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават позитивна оценка на кабинета „ Денков “. Докато в предишни изследвания гласоподавателите на ГЕРБ бяха разграничени на две почти равни групи, през ноември болшинството от тях не поддържа кабинета.  Положителна оценка дават и близо една трета от последователите на Движение за права и свободи. Електоратите на останалите обединения показват в голямото си болшинство негативна оценка. 

Без основна смяна в поддръжката по отношение на президента - 36% дават позитивна оценка за неговата работа, а 51% негативна.

Не се записва растеж в желанието за предварителни парламентарни избори. Нагласите през ноември се резервират близки до тези от последните месеци - 30%  искат нови избори, а 47% настояват, че такива не са нужни.
 Графика Тренд

Проучването на " " е по поръчка на вестник " 24 часа " и е посветено на нагласите на българите по отношение на главните институции, партиите и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 ноември 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1006 души на възраст 18+. 
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР