Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който

...
Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който
Коментари Харесай

Стана ясно с колко процента ще се увеличат пенсиите тази година

Решението на Надзорния съвет е дефинитивно, той е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите

С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година? Този значим въпрос беше предназначен да реши Надзорния съвет на Националния застрахователен институт през днешния ден. Служебният обществен министър Ивайло Иванов разгласи в задатък пред публицисти, че нарастването ще бъде заложеният растеж от 11%.

" Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) гласоподава това мое предложение, разгласи служебният обществен министър.

Служебният министър на труда отбеляза, че само Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други претекстове за статута на Надзорния съвет, са дали своят вот с " въздържал се ". В понеделник от АИКБ се оповестиха обаче срещу.

Решението на Надзорния съвет е дефинитивно, той е органът, който взима решение с какъв брой да се осъвременят пенсиите, сподели Иванов в отговор на въпрос дали е редно Народното събрание да има изключително съвещание по въпроса с нарастването на пенсиите. Не считам, че е належащо народните представители и изобщо политиците сега да въздействат върху взимането на решенията на един самостоятелен орган, разяснява министърът. Той отговори, че " няма нищо такова " на въпрос дали отпущането на великденските добавки е можело да повлияе на нарастването на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото, съобщи Иванов.

Коалицията " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май, сряда.

След породили се обществени мнения за опцията нарастването да бъде по-ниско от плануваното, през вчерашния ден сутринта Ивайло Иванов разгласи, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 %, както е признато в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година Той сподели, че има нужните за това средства. Това увери и служебният министър председател Димитър Главчев, представен от пресслужбата на Министерския съвет. " Пенсиите ще бъдат изплатени с нарастване в размер на 11%, макар че по " швейцарското предписание " размерът на нарастването е единствено 10% ", заяви той.

В късния следобяд в понеделник министър председателят Главчев изясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат нарастване с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за обществено обезпечаване. Всички планове демонстрират, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, удостовери и министър Ивайло Иванов.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, се прави по така наречен швейцарско предписание с %, еднакъв на сбора от 50 на 100 от растежа на инфлацията и 50 на 100 от растежа на междинния застрахователен приход.

Преди няколко дни се разбра за план на решение на надзора на Национален осигурителен институт, съгласно който - поради регистрираната публично по-ниска инфлация от прогнозните планове, покачването на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%.

Пред  в понеделник ръководителят на АИКБ Васил Велев сподели, че " точният %, който се получава по " швейцарското предписание ", е 9,95. Но защото се закръгля, става 10,00% ". " За нас това е вярното решение. Държавата пари няма - тя не може да даде нещо на някого преди да го е взела от различен ", означи Велев.

Министър Иванов разгласи, че Мария Минчева, като представител на работодателските организации, е била определена на днешното съвещание за ръководител на Надзорния съвет, а Ася Гонева от синдикатите - за зам.-председател. Калина Петкова също е определена за зам.-председател от държавната квота.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР