Отнасям се със съвсем прагматичен подход към резултатите от националното

...
Отнасям се със съвсем прагматичен подход към резултатите от националното
Коментари Харесай

Денков след националното външно оценяване за 4 клас: Над 6000 деца имат шестици и по двата предмета

Отнасям се със напълно прагматичен метод към резултатите от националното външно оценяване в четвърти клас, част от децата не знаят задоволително и това не е вест. Същият диалог го водихме и предходната година. Другите деца - част от тях са доста добре, имат петици и шестици. Има над 6000 деца, които имат шестици и по двата предмета - български език и литература, и по математика. Въпросът е по какъв начин да подобрим образованието, с цел да бъдат резултатите по-добри през идващите години, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос за по-ниските резултати на четвъртокласниците от националното външно оценяване по математика, които излязоха нощес.

Резултатите демонстрират, че четвъртокласниците имат по-добри знания по български език и литература (БЕЛ), в сравнение с по математика. Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се състояха на 26 и на 27 май тази година. По БЕЛ учениците са постигнали приблизително 70,46 точки от 100. По математика междинният резултат е по-скромен - 57,33 точки от 100. По скалата за преобразяване на точките в оценки това значи " доста добър " по български език и литература, и " добър " по математика.

На въпрос дали математиката не е доста комплицирана за дребните възпитаници и те не я схващат, министър Денков означи, че за това се прави обзор на образователните стратегии. Това е една извънредно тежка и обемна задача, която ще отнеме време, с цел да подобрим просветителната система и да учат децата това, което е разбираемо и забавно.

" За това сме се захванали с тази задача, само че тя ще даде резултат следващата година и подогодина. Този вид промени изискват време, с цел да се видят резултатите за мненията от националното външно оценяване по математика в четвърти клас. Специалистите и специалистите по математика би трябвало да кажат дали тя е сложна за децата. За това вършим прегледа с информация и от учители, и от родители, и от възпитаници, с цел да можем да дефинираме, че не просто " математиката е сложна ", а тъкмо кои раздели и в тъкмо кои години има проблем с тях, и да решим какво да вършим. Дали те ще се реалокират в по-горни класове, дали отиват в профилираната подготовка, или изпадат напълно, тъй като са прекомерно обемисти и не са толкоз нужни на децата. Това е доста експертен диалог, явно е, че има проблем с математиката, само че би трябвало да се каже тъкмо какъв е казусът и по какъв начин да бъде решен. По тази задача - по какъв начин да бъдат изменени стратегиите, ще бъде работено през лятото ", изясни министърът на образованието.

На въпрос за актуализацията на бюджета, той заяви, че от МОН са изпратили предложенията си на Министерството на финансите, само че към момента не е имало диалог сред просветителното и финансовото министерство. " Поставили сме претенции за увеличение на издръжката, за превоза на учениците и за всички разноски, които имаме, само че всичко е обвързвано с това по какъв начин ще се подреди макрорамката и какъв брой пари ще отидат за пенсии ", сподели още Николай Денков.

Той заяви също, че доста огромен интерес на кандидат-студенти от Украйна за кандидатстудентската акция в България. През тази година отделихме 1000 места, които да са особено за студентите от Украйна и Молдова, добави Денков.

Той увери, че ще се направи всичко допустимо, с цел да се интегрират тези студенти, които желаят да се включат в нашата просветителна система.

Децата от Украйна, които са включени в детските градини и учебните заведения в България, ще завършат образователната си година и се надяваме наесен да бъдат още веднъж тук, или в Украйна, съгласно това по какъв начин ще се развие войната, сподели министър Денков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР