Откриването на ДНК играе важна роля в биоинженерството. Учените се

...
Откриването на ДНК играе важна роля в биоинженерството. Учените се
Коментари Харесай

Пробив в биоинженерството 100 пъти повишава чувствителността за откриване на ДНК

Откриването на ДНК играе значима роля в биоинженерството. Учените се стремят да разработят високочувствителни способи, които могат да откриват целева ДНК при доста ниски концентрации. Изследователи от Масачузетския университет в Амхърст са създали забележителен пробив в тази област. Техният способ усилва 100 пъти чувствителността на откриването на ДНК и разрешава ДНК да бъде изучавана и следена в разнообразни области на науката и медицината.

С обичайните способи за разкриване учените на процедура „ търсят игла в купа сено “. В тестът постоянно се срещат голям брой нецелеви ДНК молекули, които могат да повлияят на резултатите.

При новия способ изследваната проба се слага в електрическо поле, което се трансформира с течение на времето. Това кара ДНК в тестът да „ танцува “. Когато ДНК се движи, тя основава избрани осцилации и трептения. Изследователите могат да разчитат тези трептения и да открият дали тестът съдържа характерната ДНК, която търсят. Този способ може да открие целевата ДНК, даже в случай че тя е в доста ниска централизация, и да я разграничи от други типове ДНК.

Технологията може да форсира откриването на болести. Тъй като методът е доста сензитивен, диагнозата може да бъде сложена на по-ранен стадий от развиването на болестта.

Освен това този способ лишава минути, а не дни, седмици или месеци, защото е напълно електрически. Когато се сложи диагноза, биопсичната проба се замразява и по-късно се изпраща в лаборатория за обработка, която може да отнеме до два месеца. Почти мигновените резултати от новия способ значат, че при лекуването не се постанова да се чака лабораторната обработка.

Друго преимущество е преносимостта. Устройството е с размери, сходни на тези на апарат за премерване на кръвната захар. То може да се употребява тук-там, където ресурсите са лимитирани. Например в отдалечени общини, където доктор идва единствено в избрани часове.

Наномеханоелектричният метод може да бъде интегриран и с други биоинженерни технологии, като CRISPR, за изясняване на сигналните пътища на нуклеиновите киселини, схващане на механизмите на болесттите, идентифициране на нови лекарствени цели и основаване на персонализирани тактики за лекуване, в това число лечения, ориентирани към РНК.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР