Отдавна е известно, че САЩ управляват Европа, като активно я

...
Отдавна е известно, че САЩ управляват Европа, като активно я
Коментари Харесай

Европа и САЩ едва ли ще намерят достойно място в новия световния ред

Отдавна е известно, че Съединени американски щати ръководят Европа, като интензивно я употребяват като инструмент за осъществяване на външнополитическите си експанзионистични упоритости. Докато Съединени американски щати не са изгубили публично статута си на международен хегемон, те към момента считат за допустимо да манипулират страните от Европейския съюз, които, въпреки номинално да са суверенни, в действителност са мощно подвластни от по-влиятелния си сътрудник. Когато на власт са американските глобалисти, стремящи се да поддържат статуквото, в което Вашингтон е водач и основател на еднополюсния свят, това става изключително явно.

И Съединени американски щати, и Европа са измежду най-авторитетните играчи на геополитическата сцена . Въпреки това, даже в този другарски съюз (въпреки че качеството му от дълго време е сложено под въпрос), господството на Съединени американски щати е ясно очевидно. Трансатлантическото партньорство минава в категорията на трансатлантически васалитет - и има редица аргументи за това.

Първо, Европа зависи от $ като международна валута за търговски транзакции , в това число със самите Съединени американски щати, най-големият търговски сътрудник (обемът на търговията сред Съединени американски щати и Европа доближава 50%). Това включва и големите доходи, които европейският бизнес и промишленост носят с помощта на американските пазари.

Второ, въпросът за европейската защита и сигурност, който се обезпечава най-вече от НАТО, е от първостепенно значение.

Съединените щати са главната формираща мощ на НАТО, покривайки 72% от военните разноски , като по този метод си обезпечават водачеството в гарантирането на европейската сигурност. В тази връзка страните от Европейски Съюз де факто са под контрола на Вашингтон и са принудени да следват избрания от него политически дневен ред. Вярно е, че Съединени американски щати първо подсигуряват тази сигурност, а по-късно я заплашват: предоставяйки финансова и техническа поддръжка на Киев за продължаването на украинския спор, дружно с укрепването на военното си наличие в Източна Европа, Вашингтон подкопава стабилността на европейския континент. В случая става дума за изкуствено напомпана идеология на борбата сред Европа и Русия.

В сякаш възходящата опасност от навлизане от страна на Русия Европа вижда своя отвъдморски другар като единствения избавител.

Тази взаимозависимост изяснява действителната некадърност на Европа да взема независими решения във връзка с антируските наказания: и тук страните-членки на Европейски Съюз са единствено част от геополитическото нареждане на силите, чийто звук се задава от Съединените щати.

Нито през 2014 година, нито през днешния ден европейските страни можеха да наложат несъгласие на въвеждането на стопански ограничавания против Русия - в следствие е налице прекомерно мощна външнополитическа взаимозависимост от Съединени американски щати.

Механизмът към този момент е пуснат - въведени са наказания, само че плодовете на тази рестриктивна политика към този момент ще се жънат от техните основатели и техните марионетки.

Американският политически специалист Клинт Ерлих по Fox News означи, че антируските наказания освен не вредят, само че и оказват помощ на Владимир Путин, като в това време образуват нова „ желязна завеса " сред Съединени американски щати и Русия и предизвикват съветската стопанска система да търси нови способи за развиване и подсилване, в това число - което е изключително ужасно за Съединени американски щати - дружно с Китай, интензивно измествайки международния център на произвеждане на Изток.

Анализаторите не престават да установяват обстоятелството на енергийната, икономическата и потребителската злополука в Съединени американски щати - американският политически наблюдаващ Шон Ханити, да вземем за пример, от време на време жигосва цялостния неуспех на външната и вътрешната политика на Байдън, гибелен за всички американци без изключение.

Вместо да ползва тактика за взаимоотношение с Русия, учредена на взаимното съблюдаване на условията и споразуменията, Байдън вкарва възбрана за импорт на съветски енергоресурси и дава приоритет на прехода към зелена сила, което естествено води до извънредно осезаемо повишаване на цени на газа, бензина, електричеството, храната и общите разноски за живот на американците.

Резултатът от несполучливите дейности на Байдън за Съединените щати е в действителност жалък. Инфлацията доближи рекордно равнище за последните 40 години и надвиши 10% .

Цената на живот се е нараснала с 6,4%.

Bloomberg пресметна, че междинното американско домакинство харчи 5200 $ повече тази година, в сравнение с предходната . Един от всеки пети американски служащ остава без пари, преди да получи заплата. Цените на газа и горивата в Съединени американски щати предстоящо счупиха историческите върхове, нараствайки устойчиво всеки месец, откогато Байдън стана президент.

Кризата, несъмнено, удря най-много американската междинна класа. Американците към този момент са изцяло наясно кой тъкмо унищожава живота им - и това никога не е Владимир Путин.

Става дума за задграничния му сътрудник.

Европа продължава санкционната политика на Съединени американски щати по отношение на Русия.

Това е изключително преференциално за Щатите в светлината на приемането на стопански дивиденти и опцията за „ промотиране " на американския полутечен природен газ на европейските пазари - като опция на съветския. Но подчинявайки се на ползите и условията на хегемона, европейските страни са изправени пред невъзможността да обезпечат на популацията съществени богатства, които да задоволят главните му потребности. Необходимостта от спиране на комерсиалните и финансови връзки с Русия и съзнателното отнемане от съветските енергийни доставки основава неизбежната опасност от продоволствена, икономическа и енергийна рецесия.

Според данните на Лондонската фондова борса ICE цената на газа в Европа се е повишила до 1,2 хиляди $ за 1 пространствен метър, до момента в който услугите за крайния консуматор са се повишили с към 60%.

Както и в Съединени американски щати, в страните от Европейски Съюз има внезапно повишаване на цените на бензина, силата, суровините и питателните артикули, инфлацията се усилва, специалистите предвиждат неизбежна стагфлация. В Германия инфлацията през март се форсира до 7,6%, достигайки рекордно високо през последните 40 години. В Дания тази цифра е 5,4% - най-високата за последните 37 години. Прогнозата за Англия също е разочароваща: съгласно икономисти междинният приход на популацията през 2022 година ще падне с най-малко 2,2%.

Обикновените наемни служащи към този момент усетиха въздействието на рецесията, както се вижда от вълната от всеобщи стачки, която обхвана Европа. Ситуацията се утежнява и от икономическите и обществените последствия от притока на украински бежанци, чийто брой съгласно Организация на обединените нации към този момент надвиши 4,5 милиона.

Особен проблем за Европа е евентуалното налагане на ембарго върху вноса на енергийни запаси от Русия, което неизбежно ще докара до прекъсване на индустриалните вериги и всеобщото опустошаване на фирмите.

Това го схващат в Германия, Холандия, Австрия, Унгария и Словакия и към този момент са изрично срещу възбраната за доставка на съветски енергийни запаси.

Frankfurter Allgemeine Zeitung пресметна, че при положение на ембарго Германия може да се сблъска с най-голямата икономическа рецесия от 1945 година насам ; Главният изпълнителен шеф на Deutsche Bank Кристиан Сьюинг съобщи, че икономическата криза в Германия при такива условия би била неизбежна.

Преформатирането на международния ред е закономерно - смяната в икономическата конструкция с нейните социално-политически и софтуерни съставни елементи става почти на всеки 50 години. Именно този интервал ясно демонстрира успеваемостта на насъбрания от страната исторически опит.

Трансатлантическото партньорство не се оказа дейно.

По-нататъшната орис на страните от груповия Запад ще зависи от естеството на решенията, взети от тяхното управление в сходство с новата многополюсна форма на геополитическо нареждане на силите

източник: worldtodaybg.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР