Ректори, студенти и синдикати ще излязат на протест пред Министерството

...
Ректори, студенти и синдикати ще излязат на протест пред Министерството
Коментари Харесай

Окончателно: ректори, студенти и синдикати на протест на 20 май

Ректори, студенти и синдикати ще излязат на митинг пред Министерството на финансите на 20 май. Решението е дефинитивно и макар обещаните от Министерски съвет 39 млн. лв. за индексиране на възнагражденията.

Причината за митинга са точно ниските заплати в университетите и
обещаното, само че неизпълнено нарастване
посредством Закона за висшето обучение за спомагателни 184 милиона лв.. Пари, които не са заложени в бюджета.

Висшите учебни заведения и синдикатите упорстват да бъде подписано съглашение с политическите партии. Идеята е в него те да обещаят че парите ще бъдат обезпечени, а образованието ще е приоритет. Гарант за това ще са подписите на министъра на финансите и премиера, написа Българска национална телевизия.

Диалогът на страната с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения продължава. Днес част от тях са на среща във Финансовото министерство.

Средствата в размер на 39 млн. лева са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, заради което на сегашния стадий няма спънка да се осъществя нарастване на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година.
Приетите от Народно събрание промени в Закона
за висшето обучение плануват установяване от 1 април 2024 година на нови минимални съществени заплати за най-ниската академична длъжност; установяване на минимални съществени заплати за откриватели, експерти и експерти; нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав в държавните висши учебни заведения за постигане на
междинна брутна заплата не по-малка
от 180 на 100 от междинната брутна за страната и нарастване на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на 100 от минималната работна заплата за страната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР