Няма затруднения, свързани с организацията за изборите в чужбина. Броят

...
Няма затруднения, свързани с организацията за изборите в чужбина. Броят
Коментари Харесай

Избори 2 в 1. Подготовката и организацията на вота

Няма усложнения, свързани с организацията за изборите в чужбина. Броят на подадените заявки за гласоподаване е нищожен. Мисля, че изборната интензивност няма да е висока, защото хората са изтощени от непрекъснатото гласоподаване. Това сподели в Българска национална телевизия „ Денят стартира " Стефан Манов - зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК. Според него това, което би могло да вдигне изборната интензивност, е пълноценното задействане на изборен регион отвън страната. Той съществува в Изборния кодекс, само че е на трупчета, тъй като няма методика, по която да се дефинира броя мандати отвън страната, добави той.

Рисковите секции, които са към 1100 на фона на 12 хиляди, през последните 3-4 години имат по-малка тежест като гласове спрямо преди едно десетилетие. Причината е банална - емиграцията, разяснява Тихомир Безлов от Център за проучване на демокрацията.

По думите на Стефан Манов един от главните проблеми в българската изборна процедура са протоколите.

Машините работят като принтери - печатат бюлетини. Оттам нататък броенето още веднъж е ръчно и е от секционните изборни комисии. Припомням, че преди към 10 години имаше настоящо законодателно решение да се създадат преброителни центрове, в които да се броят бюлетините от СИК. Това откъсва опцията да се управлява гласуването секция по секция и понижава следения и купения избор, уточни Калин Славов - " Прозрачност без граници ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР