От недостиг на чипове, затворени в продължение на седмици заводи

...
Коментари Харесай

Пандемията разкри слаби звена в глобалната верига на доставки

От дефицит на чипове, затворени в продължение на седмици фабрики за коли, до закъснения в доставката и възходящи разноски, пандемията насочи вниманието върху минусите на световната верига на доставки. Не всички проблеми във веригата на доставки обаче ще продължат.

Корабоплаването е подобен образец - транспортните разноски по най-натоварените направления в света скочиха основно заради дефицит на 40-фунтови контейнери, с които се прави главната част от международния експорт. Очаква се този напън върху разноските да намалее, защото имунизациите и повторните отваряния на стопанските системи водят до смяна в държанието на Съединени американски щати и Европа - от разноски за потребителски артикули в Източна Азия към разноски за услуги, написа Financial Times.

Въпреки че се чака цените на контейнерните транспорти да останат по-високи от преди рецесията, надали ще останат на сегашните си равнища. Сега цената за транспорт на резервоар сред Източна Азия и Западното крайбрежие на Съединени американски щати коства към 4000 $ спрямо 1500 $ при започване на 2020 година
Проблемите за разрешаване
Но други проблеми в световната верига за доставки би трябвало да бъдат решени. Недостигът на компютърни чипове, употребявани в актуалните коли от спирачките до седалките, е последният образец за заплаха да се разчита на производството " тъкмо в точния момент ".

Производителите пострадаха по сходен метод след японското цунами през 2011 година Съществува явен мотив за струпване на ресурси в някои основни браншове.

Недостигът на чипове акцентира различен проблем, пред който са изправени производителите - геополитическия риск. Национализмът при имунизациите, Brexit и напрежението сред Съединени американски щати и Китай основават политическа среда, която стана по-враждебна към световната търговия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР