От Националния осигурителен институт напомнят, че без промяна от началото

...
От Националния осигурителен институт напомнят, че без промяна от началото
Коментари Харесай

НОИ разкри сумата за купуване на стаж през 2023 година

От Националния застрахователен институт припомнят, че " без смяна от началото на 2023 година остава сумата, която лицата внасят за по този начин нареченото закупуване на застрахователен стаж – 140,58 лева за всеки недостигащ месец ".

Тя няма отношение към нарастването на минималната работна заплата, а се пресмята като % от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 година, допълват от Национален осигурителен институт.

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се подвига с по два месеца за дамите и с по един за мъжете. " Така към този момент дамите би трябвало да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца ", показват от института. Възрастта за пенсия ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете и до 2037 година за дамите, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за дамите, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена, прецизират още от института.

Относно втората смяна - за осигурителния стаж, от Национален осигурителен институт изясняват, че през тази година дамите би трябвало да имат положен застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да пораства до 2029 година за мъжете, когато ще доближи 40 години, и до 2037 година за дамите, от които ще се изискват 37 години стаж.

От Национален осигурителен институт осведомят също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, само че не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при изискване, че е придобил цялостния дължим за него застрахователен стаж. " От 2023 година от тази опция могат да се възползват дамите, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с разполагаем застрахователен стаж 39 години и 4 месеца ", прецизират от осигурителния институт, представени от Българска телеграфна агенция. Тази пенсия се отпуска с пожизнено понижение от 0,4 на 100 за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст.

Според признатия удължителен бюджет пенсиите ще се покачат с 12% от 1 юли т.г., както планува швейцарското предписание, т.е. с 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията, споделят от института. " Ако Народното събрание не одобри други промени, минималната пенсия остава 467 лева, а по този начин нареченият таван, който бе повишен от 1 октомври предходната година, е 3400 лева и за 2023 година ", разясняват оттова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР