От Информационно обслужване“ АД дават информация за регистрирането на ваксини

...
От Информационно обслужване“ АД дават информация за регистрирането на ваксини
Коментари Харесай

Национална програма за подобряване на ваксинацията при пенсионерите

От „ Информационно обслужване “ АД дават информация за регистрирането на ваксини по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година Във връзка със сигнали на общопрактикуващи лекари , че срещат усложнения с регистрирането на данни за имунизации с имунизацията Influvac Tetra в Националната здравноинформационна система /НЗИС/ прецизираме следното:

„ Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 година обезпечава безвъзмездни ваксини за сезонен грип. Това са Influvac Tetra и Vaxigrip Tetra.

Информация за подписан контракт с нидерландската компания Abbott Biologicals B.V. за доставка на Influvac Tetra бе оповестена публично на страницата на НЗОК на 4 октомври 2023 година, като е посочено, че влиза в действие със задна дата – от 1.10.2023 година Производителят е записал имунизацията в България с два обособени кода, според Приложение №3 на позитивния лекарствен лист на НСЦРЛП, като в контракта с НЗОК контракт е включен единствено единият.

Част от общопрактикуващите лекари са срещнали усложнение при регистрирането на данни за имунизации с Influvac Tetra, защото са употребявали друг код от утвърждения по Националната стратегия. След координиране сред НЗОК, Министерство на здравеопазването и екипа на „ Информационно обслужване “, правилният код на имунизацията Influvac Tetra е изменен в НЗИС. Всички разработчици на медицински програмен продукт са известени за осъществената актуализация на номенклатурите на лекарствените артикули.

До този миг по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 година са регистрирани над 2700 имунизации с Influvac Tetra и близо 500 дози от Vaxigrip Tetra. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР