Остават 5 дни до Никулден и пазарът на риба започва

...
Остават 5 дни до Никулден и пазарът на риба започва
Коментари Харесай

Колко харчим за Никулден и как да избираме рибата за трапезата правилно?

Остават 5 дни до Никулден и пазарът на риба стартира да се раздвижва осезаемо. Обикновено 2-3 дни преди празника семействата купуват от обичайния артикул, като най-често на Никулден се яде шаран. Някои огромните вериги магазини у нас са пуснали промоция на рибата, като тя се продава за около 9 лева килограмът.

Обикновено шаранът тежи към 1,5-2 кг, което значи, че за една риба би трябвало да се бръкнете приблизително с 15-18 лева. Ако не обичате да готвите риба у дома, заведения за хранене оферират подготвен, пълнен шаран, който може да закупите на цени между 25 и 34 лева в взаимозависимост от заведението, оповестява bTV.

При състояние, че шаранът не е вашата риба, имате задоволително многообразие от риби, на които може да се насладите. В онлайн магазините охладената сьомга върви около 38 лева килограмът, сьомговата пъстърва е 10 лв. по-евтина. Филето от риба звук държи по-висока цена от 43 лева за кг. 11 лева струва бялата риба мерлуза, филе от хек е 17 лв., а треската -26 лева за кг.

Ако предпочитате цяла риба, може да вземете ципура срещу 17 лева за кг или лаврак за 23 лева Килограмът лефер се продава по-скъпо- около 40 лв..

Как вярно да избираме риба?

Има няколко значими неща, които би трябвало да имате поради, когато купувате риба, написа guide.michelin.com.

1. Проверете очите

Ако нямате свободно време или предпочитате да не се докосвате до прясната риба, най-бързият метод да разберете дали една цяла риба е прясна е да ревизирате очите. Те би трябвало да са чисти, изпъкнали с тъмни зеници и да наподобяват допустимо най-живи. Мътните очи, където зеницата не се вижда, са сигурен знак, че рибата е остаряла.

2. Проверете перките и опашката

Перките и опашката на рибата са различен индикативен знак за това дали рибата е била обработена вярно. Това са частите, които стърчат най-вече и неправилното боравене би довело до скъсване на перките. За да ревизирате дали цялата риба е към момента свежа, докоснете опашката, с цел да се уверите, че към момента е гъвкава. Изсушените, чупливи перки са белег на остаряване.

3. Подушете добре

Преди да вземете рибата не забравяйте да подушите добре, защото всички неприятни миризми демонстрират, че продавачът може да е лъжец. Прясната риба би трябвало да мирише на море – всяка странна миризма е индикация, че рибата не просто е остаряла, само че е почнала да гние.

4. Проверете хрилете

Ако търговецът на риба разрешава, надникнете в хрилете, с цел да се уверите, че вътрешността им е алена. Това е главно мястото, където са кислородните съдове на рибата и колкото по-свежа е тя, толкоз по-ярко алено би трябвало да бъде това място. Хрилете са склонни да потъмняват с времето, защото неговият миоглобин би се окислил до метмиоглобин. Избягвайте рибата, която е станала кафява или даже черна при хрилете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР