Основният съд в Прищина определи мярка задържане под стража за

...
Основният съд в Прищина определи мярка задържане под стража за
Коментари Харесай

Задържаха тийнейджър, планирал нападение над ученици в Косово

Основният съд в Прищина дефинира мярка задържане под стража за период от един месец на 16-годишно момче по съмнения, че е възнамерявало нахлуване против възпитаници в учебно заведение в град Пея (Печ), Северозападно Косово, заяви вестник „ Коха диторе “.

На малолетния от град Пея е конфискувана тетрадка с имена на деца от учебното заведение и класовете, в които учат. Списъкът с учениците е бил наричан „ Цели на плана “. Обвиняемият е обвинен в закононарушението „ подготовка на терористични дейности или наказуеми дейности против конституционния ред и сигурността на Косово “.

В събота вечер прокуратурата в Пея е направила обиск на къщата на момчето, където го е и арестувала. Заради спецификата на хипотетичното нарушение казусът е изпратен до профилираната прокуратура на Косово.

„ Специализираната прокуратура на Република Косово (PSRK) осведоми обществеността за задържането на обвинения с букви Б. М. (по обвинения) че в интервал от няколко месеца е възнамерявал и се е подготвял за предприемането на огромно нахлуване над няколко възпитаници в учебно заведение в Пея “, оповестиха от профилираната прокуратура.

Според източници на „ Коха диторе “ всичко е почнало от видеосъобщение на момчето в обществената мрежа TikTok, както и че нападението е било планувано да се извърши по време на празника Хелоуин.

Според източниците обвиненият е имал контакт с няколко души отвън Косово, в това число сърбин, направил нахлуване против учебно заведение в Белград през май, при което бяха убити осем възпитаници, написа изданието. Те настояват още, че освен 16-годишният юноша, а и други хора са обвинени за планирането на нападението.

Адвокатът на обвинения Гъзим Колчаку съобщи, че се опълчва на мярката за неотклонение, защото съгласно него няма материални доказателства, които да свидетелстват за закононарушението, в което е упрекнат клиентът му.

„ Силно се противопоставих на настояването на профилираната прокуратура, тъй като нямаше ни минимум доказателство, което да потвърждава основателното съмнение. Никакви доказателства, още един път споделям, нямаше ни минимум материално доказателство. Прокуратурата не може да има основателно съмнение, тъй като не е открито нищо в къщата, нито някъде другаде, нито едно средство, нито даже най-малкото доказателство, което което да има връзка с основателното съмнение, че момчето е щяло да извърши закононарушение в бъдеще “, сподели Колчаку.

Адвокатът акцентира още, че ще апелира мярката в понеделник, тъй че решението за 30 дни задържане да бъде отхвърлено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР