Още две деца - момиче на 15 години и 17-годишно

...
Още две деца - момиче на 15 години и 17-годишно
Коментари Харесай

Още две деца станаха жертви на силите за сигурност по време на протестите в Иран

Още две деца - момиче на 15 години и 17-годишно момче, са станали жертви на антиправителствените митинги в Иран и дейностите на иранските сили за сигурност, заяви Би Би Си. Протестите избухнаха след публично възмущение поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията.
Още по темата
Амини беше задържана от иранската нравствена полиция в Техеран поради нарушение на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското държавно управление твърди, че Амини не е била измъчвана в полицейския сектор, само че фамилията й споделя, че по тялото й има охлузвания и други белези, че е била бита след задържането й.

15-годишната Асра Панахи е умряла предходната седмица в Северозападен Иран, откакто е била пребита от силите за сигурност по време на обиск в учебното заведение му.

Асра е била една от няколкото възпитаници, ранени при случая в Ардабил, се споделя в изказване, оповестено от Координационния съвет на учителските синдикати.

Те са били нападнати от силите за сигурност, когато са отказали да изпеят химн, възхваляващ висшия водач Али Хаменей, се споделя още в известието.

Официалните лица обаче отхвърлиха известието, а държавната телевизия съобщи, че Асра има сърдечен проблем.

Смъртта й провокира митинги от страна на жителите на Ардабил от събота насам. На видеоклипове, оповестени в обществените медии, се вижда по какъв начин тълпата скандира " Свобода, независимост, независимост ", а силите за сигурност нападат протестиращи, които хвърлят камъни.

Другият нов умрял, за който оповестява Би Би Си е 17-годишният Аболфазл Адинезадех е напуснал учебно заведение, с цел да се включи в антиправителствените митинги на 8 октомври, само че по този начин и не се е върнал вкъщи.

Властите не са дали коментар. Но в смъртния му акт, получен от Би Би Си, се споделя, че е умрял вследствие на увреждане на черния дроб и бъбреците, породено от изстрел със сачми. Източниците се базират на доктор, съгласно който патронът е бил изстрелян от разстояние по-малко от 1 м.

" Какво закононарушение е направил той, че сте напълнили корема му с олово? ", възкликва бащата на Аболфазъл на погребението му, демонстрира видеозапис.

“What crime had he committed, that you sprayed his stomach with 24 birdshots?, ” Abolfazl’s father asked at his funeral in this video.

The family was put under pressure to say their son was a member of basij, a notorious Iranian malitia to “show he was killed by protesters ”.
4/5
— Parham Ghobadi (@BBCParham)

Според източниците родителите на Аболфазл в началото не са имали визия какво се е случило с него, откакто е взел присъединяване в митингите.

Едва на идващия ден от Министерството на образованието им се обадили и им споделили да го вземат от локалния полицейски сектор. Но когато стигнали там, им споделили, че е мъртъв.

Някои източници сочат, че най-малко 32 деца са били убити, а доста други са били ранени в минимум седем провинции от бойни патрони, железни топчета отблизо разстояние и безпощадни побои.

Преди десетина дни бе обявено за иранска тийнейджърка, която по време на митингите изгаря забрадката си, а по-късно е открита мъртва.

 Тийнейджърка изгори забрадката си и изчезна в Иран, откриха я мъртва Виж още

Според формалната версия гибелта й няма нищо общо с митингите, като се твърди, че тя е умряла, откакто е била хвърлена от строяща се постройка, евентуално от служащи.

През последните дни протестиращите в Иран ускориха антиправителствените демонстрации по основни улици и в университети в някои градове на цялата територия на страната.

Наблюдатели на спазването на човешките права оповестиха за стотици починали, в това число деца. Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР