Оракул, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще

...
Оракул, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще
Коментари Харесай

Виви Василева дебютира с Радиосимфониците

" Оракул ", концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен, ще звучи премиерно в осъществяване на Симфоничния оркестър на БНР с основен диригент Марк Кадин на 10 март от 19 ч. в зала " България ". Той е отдаден на блестящата българска перкусионистка Виви Василева (наскоро отличена с влиятелната премия " Бърнстейн " ), която ще бъде солистка на сцената. За нея това осъществяване е дълго чакан дебют с Радиосимфониците. В соловата партия ще звучат 20 разнообразни ударни инструмента, част от които са етно. Ефектен контрастност на " Оракул " ще бъде втората " френска " част на концерта. Ще прозвучат " Благородни и сантиментални валсове " от Равел, препращащи в изисканата атмосфера на Париж от началото на XX век, популярният " Танц на гибелта " от Сен-Санс и не по-малко известната му " Вакханалия " от операта " Самсон и Далила ", научи ДУМА от Катя Василева, началник връзки на Българското национално радио.  
Виви Василева е най-малката сестра на виртозния цигулар Васко Василев, а нейната мощ са перкусиите. Миналата година тя беше изненадата за публиката в концерта на брат си на стадион " Юнак " и обра овациите с прочувственото си осъществяване на българска фолклорна ария.
Родена в Германия, в фамилията на цигуларите Петър и Красимира Василеви, Виви пораства измежду подготовки, концерти и турнета. Съвсем естествено се впуска професионално в това занятие, избирайки инструмент, който е нехарактерен за цялото семейство цигулари - перкусиите. Има цялостната поддръжка на музикалната си фамилия и на своя другар Лукас Кампара Джиниз (който свири на китара), а татко й Петър е освен най-големият й обожател, само че и деен асистент в професионалните каузи. С по-големия си брат Васко си сверява часовника за огромните планове и провокации в музиката.
Започнала професионалните си уроци през 2004 година при Клаудио Естай (солист-перкусионист в Мюнхенската опера), Виви Василева навлиза в света на музиката с бързи крачки и доста скоро става лауреат на авторитетни интернационалните състезания. Още 13-годишна печели Първа премия на известния немски конкурс " Jugend musiziert " и става най-младият член на Bundesjugendorchester. На 15 години издава първия си диск, с помощта на Баварското радио, а на 16 е призната за студентка в Hochschule fur Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс. Следват награди на интернационалния маримба конкурс в Париж, Нюрнберг, Инголщат. На 63-ия ARD Wettbewerb печели двете специфични награди за изключителните си достижения като най-младата семифиналистка, а през 2016 година е удостоена с Първа премия за лична комбинация в състезанието " Kulturpreis den Kulturkreis Gasteig Munchen ". 
Освен авторски композиции, Виви Василева извършва доста нови творби, основани особено за нея. Импровизира цялата кино музика в известния филм на Петра Вагнер " Zu nah ". Виви опитва сполучливо с разнообразни камерни музикални сформира, измежду които е и Виви Василева квартет. Концертира в Бразилия, Испания, Украйна, Португалия, Алжир, Полша. Солистка е на Музикалния фестивал Райнгау, Европейските седмици в Пасау, Gasteig фестивал в Мюнхен, Schleswig - Holstein Festival. Дебютира в две от най-престижните зали в Германия - в огромната зала на Филхармонията на Елба в Хамбург и в огромната зала на Берлинската филхармония. Гостувала е на българските фестивали " Софийски музикални седмици ", " Мартенски музикални дни " в Русе, " Аполония " в Созопол, " Дни на класиката в Балчик ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР