55-ото издание на Международния фестивал Софийски музикални седмици се открива

...
55-ото издание на Международния фестивал Софийски музикални седмици се открива
Коментари Харесай

Златомир Фунг е солист на откриващия концерт на Софийски музикални седмици

55-ото издание на Международния фестивал " Софийски музикални седмици " се открива по традиция с празничен концерт на 23 май в зала " България ". Отново многочислени интернационалните посетители и изявени актьори ще показват палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни осъществявания. Ще звучат премиерни произведения, показване на дискове и книги, майсторски класове и всички креативен начинания ще основават музикалното въодушевление в столицата от 23 май до 3 юли и за първи път - в есенното издание на фестивала през септември, научи ДУМА от Борислава Лазарова. Тази година във фокуса са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев. Техни творби ще звучат през идващите два месеца под мотото " Юбилеи и годишнини ".
Тържественият концерт за откриването на 23 май от 19 ч. е със Софийската филхармония и солист Златомир Фунг - виолончело, най-младия победител на състезанието " Чайковски ", и диригент Ернест Хьотцл, с стратегия Сен-Санс, Дворжак и Паул Хертел. Празничен концерт по случай 120-годишнината на Националното музикално учебно заведение ще изнесат на 24 май хор и оркестър на НМУ " Любомир Пипков " със солисти Веско Ешкенази - цигулка, и Людмил Ангелов - пиано, диригент е Славил Димитров. В програмата - Бородин, Сен-Санс, Шопен, Панчо Владигеров.
Едни от най-проспериращите и познати млади български музиканти - Кремена Оксенкруг (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Мартина Табакова (пиано), ще се показват на 26 май от 19 ч. в камерна зала " България ". Концертът включва непознати и рядко изпълнявани произведения на белгийските композитори Гийом Лекьо - Соната за цигулка и пиано в сол мажор, и Йозеф Йонген - Трио за цигулка, виолончело и пиано в си минор, оп. 10 (премиера за България).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР