Определено срещата е успешна - с консенсус председателството на ЕС

...
Определено срещата е успешна - с консенсус председателството на ЕС
Коментари Харесай

Ген. Тодор Бояджиев обясни защо е била успешна срещата във Варна

Определено срещата е сполучлива - с консенсус председателството на Европейски Съюз и българският министър председател получиха единодушие за организирането й. Беше сложна среща, само че тя има един резултат – каналът за разговор не се запуши. Такъв коментар направи ген. Тодор Бояджиев пред Хекимян по bTV, във връзка диалозите Европейски Съюз – Турция във Варна през вчерашния ден.

Той уточни, че явно срещата е била сложна и няма нов старт, само че каналът продължава да е отворен. „ За Доналд Туск ми направи усещане, че постоянно сподели „ някои”- някои триумфи, някои бариери. Така може половин час да приказва и да не каже нищо”, разяснява Бояджиев.
Той уточни и някои по думите му „ недоработки”.

„ Чухме изказванията, че казусът за тракийските бежанци е двустранен и няма място на тези договаряния. Двустранен ли е откакто има две резолюции на Екологичен потенциал, в които се споделя, че Турция би трябвало да си реши казуса с Гърция и с тракийските бежанци ? Той касае Европа и не е двустранен проблем. Защо Туск сложи гръцко-турския проблем като проблем на Европейски Съюз, а ние не настояваме Европейски Съюз да гледа на този проблем като европейски, а не двустранен”, съобщи Бояджиев, който е и зам.-председател на Съюза на тракийските сдружения в България.
Той добави, че нашият министър председател е декларирал, че слага всички въпроси, които са му били поискани да повдигне и по този начин индиректно основава усещане, че държавното управление не вижда народен проблем с тракийските бежанци, а въпрос, който някой му слага, добави специалистът.
Проблемът се ражда 1925 година с Ангорския контракт. България си извършва отговорностите по него, само че Турция - съвсем нищо, напомни Бояджиев.

Премиерът не помни, че през последните 30 години има правени опити да се договаря за това”, посочи той.
Срещата във Варна беше избрана за сполучлива. Еродган се надява Турция да стане пълновръстен член на Европейски Съюз, само че и желае съответни ограничения. Той смекчи тона от предизборните си мероприятия и положителният звук на връзката беше спазен и от европейските водачи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР