Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин да изтегли напълно

...
Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин да изтегли напълно
Коментари Харесай

Шолц призова Путин да изтегли войските си от Украйна, докато търпи сериозни критики у дома

Олаф Шолц прикани съветския президент Владимир Путин да изтегли изцяло войските си от Украйна по време на диалог във вторник. Германският канцлер е изправен пред възходящ напън да даде повече военна помощ на Киев.

90-минутния диалог гласи, като се има поради „ сериозността на военната обстановка и последствията от войната в Украйна, канцлерът прикани съветския президент да откри допустимо най-скоро дипломатическо решение, учредено на преустановяване на огъня, цялостно евакуиране на съветските войски и ценене на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

„ Канцлерът акцентира, че всевъзможни по-нататъшни дейности за съветско анексиране няма да останат без отговор и няма да бъдат приети при никакви условия “, се прибавя в текста.

Шолц също прикани съветския водач да се отнася към военнопленниците съгласно Женевските конвенции за филантропичните стандарти и да заобикаля всякаква ескалация на насилието към Запорожката атомна електроцентрала. Освен това той изиска от Путин да приложи, вместо да „ дискредитира “ договорката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, за обновяване на доставките на зърно от Украйна през Черно море.

Разговорът с Путин се организира в миг, в който Шолц се сблъсква с рецензии, поради съмнението си да усили военната поддръжка за Киев. Скорошният бърз прогрес на Украйна на бойното поле докара до нови апели към Германия и други западни съдружници да изпратят повече оръжия, изключително танкове, с цел да подкрепят напъните на Киев да отвоюва територии на юг и изток, окупирани от съветските сили.

Германия е петият по величина експортьор на оръжие в света, произвеждайки фамозния военен танк Leopard, а нейната отбранителна промишленост също има огромни ресурси от изведени от употреба бойни транспортни средства на пехотата Marder. Но до момента Берлин отхвърля да достави тези транспортни средства на Украйна.

Разочарованието на Киев от сдържаността на Германия беше обществено изложено във вторник.

„ Разочароващи сигнали от Германия, до момента в който Украйна се нуждае от Leopards и Marders в този момент – с цел да освободи хората и да ги избави от геноцид. Нито един разумен мотив за какво тези оръжия не могат да бъдат доставени, единствено нереални страхове и извинения. От какво се опасява Берлин, а Киев не? “, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

Публичното пренебрежение на Кулеба към най-голямата стопанска система в Европейски Съюз беше в внезапен контрастност с похвалата, която той насочи към Естония, една от най-малките страни в блока, на която той благодари за нейната „ изключителна поддръжка “.

Германия достави на Украйна по-леки оръжия като противотанкови и противовъздушни ракети и гранати и някои по-тежки оръжия, по-специално гаубици и противовъздушни танкове. Шолц обаче неведнъж е твърдял, че няма да доставя танкове, до момента в който други съдружници също не изпратят сходни западни танкове. Той акцентира, че Берлин няма да прави никакви „ независими удари “.

Посолството на Съединени американски щати в Германия наподобява се опълчи на този мотив в необичаен, пряк туит, намеквайки, че Берлин не би трябвало да чака своите съдружници, когато става дума за доставки на оръжия за Украйна и може да вземе решение самичък.

„ Призоваваме всички съдружници и сътрудници да поддържат Украйна в нейната битка за нейния либерален суверенитет, доколкото е възможно… Решението за типа [военна] помощ в последна сметка зависи от всяка страна “, се споделя в туита на посолството.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководител на комисията по защита на немския парламент и корав покровител на увеличението на военната поддръжка за Украйна, употребява туита на посолството, с цел да насочи нов апел към Шолц да усили доставките на оръжия.

„ Когато става дума за доставката на танкове и тежки оръжия на Украйна, някои страни обичат да акцентират в отбрана, че не можем да се оправим сами без нашите сътрудници. Но нашите сътрудници сами ни дават зелена светлина най-сетне да продължим сами “, сподели Щрак-Цимерман, чиято демократична Свободна демократическа партия (FDP) е младши член на ръководената от Шолц коалиция на социалдемократите.

Очаква се Шолц да бъде изправен пред нов напън по време на съвещанието на кабинета в сряда. Въпреки че сега наподобява малко евентуално канцлерът да се съгласи да изпрати танкове в Украйна, някои от съдружните му сътрудници считат, че той би трябвало най-малко да изпрати бронирани машини за безвредно превозване на бойци, като немските „ Динго “ или „ Фокс “.

Основната опозиционна партия в Германия, дясноцентристкият Християндемократически съюз, също оказва напън върху държавното управление да направи повече, като разгласи във вторник, че ще внесе парламентарно предложение идната седмица, призоваващо Шолц да усили доставките на оръжие.

Освен в случай че Шолц не направи ход, такова предложение може да притегли поддръжка от личната му коалиция, което на собствен ред може да заплаши болшинството на държавното управление в Народното събрание и неговата непоклатимост.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР