Офшорна вятърна турбина с вертикална ос обещава да произвежда екологична

...
Коментари Харесай

Пускат плаваща вятърна турбина с вертикална ос край Норвегия


Офшорна вятърна турбина с отвесна ос дава обещание да създава екологична електрическа енергия на цена 50 евро за мегаватчас (графика: SeaTwirl)

Шведската компания SeaTwirl разгласи, че първата ѝ плаваща вятърна турбина с отвесна ос ще бъде ситуирана в морето край Норвегия. Фирмата е подписала договорка с Westcon за създаване и внедряване на 1-мегаватовото оборудване.

Отдалечените офшорни ветроенергийни паркове, ситуирани във вътрешността в морето, са обещаващ източник на екологична електрическа енергия. Те обаче са сложни и скъпи за създаване. Част от казуса е в потреблението на ветрогенератори вид „ вентилатор върху пръчка “, които са проектирани за наземна приложимост и са несъответствуващи за бурното море.

SeaTwirl предлага коренно друг дизайн за ветрогенераторите в морето. Това е вятърна турбина с отвесна ос (ВТВО), своего рода въртящ се „ цилиндър “, който няма доста общо с вятърните турбини с хоризонтална ос (ВТХО), които наподобяват мелница.

ВТВО имат няколко преимущества. Те могат да посрещат и употребяват вятъра от всички направления. Съответно не се нуждаят от системи за ориентиране към вятъра, както вършат HAWT. После – генераторите им могат да са ситуирани на равнището на водната повърхнина или даже под нея.

При ВТХО тежките генераторни системи се инсталират навръх върха на опорните кули, където е основната ос, а това значи доста високо ситуирана тежест – надлежно неустойчивост, което на собствен ред изисква изключителна издръжливост на кулата и големи противотежести под повърхността на водата, с цел да могат да стоят изправени тези кули. А това значи повече материали и повече разноски.
още по темата
Има и трети фактор: ВТВО могат да бъдат ситуирани доста по-близо една до друга от ВТХО. Заради турбуленциите, които основават, ВТХО би трябвало да се разположат на по-голямо разстояние една от друга, което пък понижава добива на сила от единица повърхност на ветроенергийния парк.

Има и други фактори, които вършат инсталацията забавна. Тъй като самата съществена кула е плаваща и се държи повече или по-малко изправена от кила, лагерите на генератора поемат доста по-малка тежест. Така те могат да бъдат по-малки, по-леки и по-евтини. Следователно и поддръжката ще е доста по-евтина и по-лесна, чакат двете компании.

Поради тези аргументи, планът за създаване на ВТВО в морето край Норвегия ще бъде следен с необикновен интерес от ветроенергийната промишленост по целия свят. Предполага се, че системата ще бъде издигната при град Бокн, приключена по някое време през 2023 година и подложена на тестов интервал от пет години.

Самият модел, наименуван S2x, ще има височина 55 метра над повърхността на водата. Неговата централна ос, която служи за противотежест, ще се спуска на 80 метра под равнището на морето. Това значи, че турбината ще бъде инсталирана във води с дълбочина минимум 100 метра.

При мощни ветрове – на 25 метра в секунда – електрозахранването ще прекъсва, само че турбината ще е способна да устоява на ветрове от порядъка на 50 м/сек. Очаква се животът на турбината да е 25-30 години.

Според производителя, разноските за създаване на системата дават обещание турбината да създава електрическа енергия при цена от под 50 евро за мегаватчас. Ако това изказване се удостовери, ще е огромна крачка напред за цялата ветроенергийна промишленост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР