Официално открихме за участие обществена поръчка за доставката на първия

...
Официално открихме за участие обществена поръчка за доставката на първия
Коментари Харесай

Откриха обществена поръчка за доставката на първия медицински хеликоптер в България

„ Официално открихме за присъединяване социална поръчка за доставката на първия медицински хеликоптер в България! “, заяви в персоналния си фейсбук профил Георги Клисурски, който е част от Съвета на шефовете на сдружението “Хели Мед Сървиз ”, което ще ръководи медицинските хеликоптери у нас. Процедурата е открита през вчерашния ден, петък, става още ясно от поста на Клисурски.
Ето какво написа той:
Скъпи другари, скъпи българи,

Вчера публично открихме за присъединяване социална поръчка за доставката на първия медицински хеликоптер в България! Поръчката можете да видите в българския електронен указател тук (https://app.eop.bg/today/240095), както и в европейския указател тук (https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:564844-2022:TEXT:BG:HTML).

Участниците имат период от 30 дни (до 14 ноември) да подадат предложения в тази открита, конкурентна и почтена процедура. Най-ниската препоръчана цена, която дава отговор на условията, печели.

Важно е да знаете, че в поръчката с изключение на наем на хеликоптер за 12 месеца (с опция за удължаване), пожелаваме и: (1) образования на летателния състав, (2) техническо обслужване, (3) управления за употреба на хеликоптера и (4) застраховка. Тези услуги са неотлъчно свързани с наема и ще ни разрешат да реализираме огромната ни цел, за която ще опиша по-долу.

Но преди този момент едно конкретизиране. Много от вас евентуално знаят, че България поръча и 6 чисто нови хеликоптера с европейски средства по Плана за възобновяване. Те ще бъдат употребявани, само че производството им лишава време и се чака първият от тях да бъде доставен през декември 2023 година, а шестият – през април 2026 година

Каква е огромната ни цел и кои сме ние? Всъщност екипът, в който имам достойнството да вземам участие, е Bulgaria Heli Med Service, дружно с Georgi Gvozdeykov, Branimir Raduilov и още значими сътрудници! Bulgaria Heli Med Service е еднолично комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала (държавно дружество), което беше основано от Министерски съвет през юли тази година. Bulgaria Heli Med Service е българският народен авиационен оператор за осъществяване на полети за незабавна помощ с хеликоптер!

И ето, че стигнахме до огромната цел! Тя е Bulgaria Heli Med Service да получи лиценз за активността си от авиационния регулатор на България – Гражданската въздухоплавателна администрация. Преди приемането на документ за авиационен оператор, няма по какъв начин да правим задачи по избавяне или превоз на незабавни пациенти.

Задължително изискване за приемане на лиценз обаче е съществуването на хеликоптер в летателна валидност и подготвени водачи. Именно по тази причина пускаме публичната поръчка СЕГА, с цел да придобием машина, да обучим водачите си и да получим лиценз ПРЕДИ да дойдат 6-те хеликоптера. Така няма да губим никакво време, когато дойде първият нов хеликоптер, а ще продължим активността по даване на незабавна здравна помощ по въздух ВЕДНАГА.

През идващите 14 месеца (преди да дойде първият нов хеликоптер) задачите ни са да получим документ за авиационен оператор за HEMS полети, да изградим мрежа от приемащи лечебни заведения и площадки за кацане, да синхронизираме процесите със 112 и Спешна Помощ, както и всички други заинтригувани страни. Цялата система би трябвало да бъде построена и да работи безупречно, с цел да стартираме най-накрая да спасяваме човешки животи.

Каузата е България!

Припомняме, че за пазаруване на медицински хеликоптери у нас се приказва от години. България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с подобен. Последният беше продаден през 2019-та година и по този начин на процедура избавителните акции по въздух в планините и в отдалечените обитаеми места станаха безусловно невъзможни.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР