“Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под

...
“Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под
Коментари Харесай

Асен Василев: Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%

“Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%. Предвиждаме огромни вложения в обществената система – в опазване на здравето и обучение. Залагаме над 11 милиарда лева за финансови вложения. ” Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на финансите Асен Василев.

Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%

“Работим по проектобюджет за 2024 година в няколко разновидността. Данъчните закони ще бъдат признати в първата половина на ноември. Очаква се инфлацията да се успокои и да падне под 5%. Ръстът на приходите, който чакаме, е някъде сред 10-15% на годишна база ”, сподели Василев.

“Бюджетът ще бъде насочен към напредък ”

Той изясни, че в държавната стратегия е заложено трудът да се заплаща добре.

“Това, което споделям на доста задгранични бизнес делегации, когато дойдат в България, е, в случай че сте пристигнали за евтина работна ръка – по-добре си отивайте у дома. Ние желаеме добре платени работни места, а в това време компаниите да бъдат подкрепени, с цел да станат по-производителни ”.

Василев заяви, че бюджетът за просвета е нараснал с 50%, откакто тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на митинги поради ниските заплати.

Министърът на финансите изясни, че се работи доста интензивно за влизането на България в Шенген.

“Вече публично излезе комисия, която да каже, че сме покрили съвсем всички критерии ”, сподели още той.

“Ако България одобри еврото, лихвите ще паднат ”

“Цените ще са такива, каквито са и сега. Има една година интервал, в който цените ще се афишират и в евро, и в лв.. Банките и държавната администрация също се готвят интензивно ”, посочи министърът на финансите.

 Теглене на нов външен дълг

“В бюджета е записано, че, когато имаш недостиг би трябвало да го финансираш. Максималният дълг, който страната можеше да вземе, е 7,5 милиарда – 3, от които са за остарял дълг. Съотношението на дълг и БВП падна и ще продължи да пада ”, разяснява Василев.

От думите му стана ясно, че “Лукойл ” от 2009 година до 2020 година са осъществили към 1,8 милиарда лева загуба и не са платили налог облага.

“Това, което вършим с “Лукойл ” е да затворим една дупка в закона, с цел да си платят налозите в този момент, не след една година. Тази година чакаме от “Лукойл ” над 400 млн. лева налог ”, добави Василев.

Ръст на заплатите от 5%

Както Safenews писа, растеж на заплатите и пенсиите през 2024 ще има в бюджета за 2024 година, разгласи държавното управление.

То има желание да заложи действителен растеж на заплатите в бюджета за 2024 година от най-малко 5%, колкото е плануваната инфлация.

Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

За БНР президентът на КТ “Подкрепа ” Димитър Манолов заяви, че се планува диференцирано нарастване на възнагражденията в другите държавни ведомства.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР