Общественият транспорт, училищата и доставките на електричество, петрол и газ

...
Общественият транспорт, училищата и доставките на електричество, петрол и газ
Коментари Харесай

Франция е обхваната от трета вълна стачки. Енергийните доставки са затруднени

Общественият превоз, учебните заведения и доставките на електричество, нефт и газ във Франция са възпрепятствани. Това заяви Асошиейтед прес във вторник. Причината е третата вълна от стачки, които в края на януари против плануваната пенсионна промяна в страната.

Тя е по самодейност на президента Еманюел Макрон и неговоро държавно управление. В края на 2022 година Макрон сподели, че промяната ще се случи тази година. В понеделник започнаха парламентарните диспути по законопроекта.

Във вторник стачкуващи излязоха по улиците в цялата страна, с цел да стачкуват.

Железопътният оператор SNCF заяви, че придвижването на влаковете във вторник е било съществено нарушено в цялата страна, в това число и по високоскоростната му мрежа. Засегнати са и интернационалните линии до Англия и Швейцария. Движението на метрото в Париж също е било възпрепятствано.

Производителят на електрическа енергия EDF заяви, че протестното придвижване е довело до краткотрайно понижаване на доставките на електрическа енергия, без да се стига до спиране на електрозахранването. По данни на компанията повече от половината от работната мощ е стачкувала в рафинериите на TotalEnergies.

Очакват се нарушавания в работата на летищата в страната, оповестиха френските управляващи. Около 20 на 100 от полетите до и от аерогара " Орли " (Orly) край Париж са анулирани.

Много учители също стачкуваха в някои елементи на Франция, в това число в Париж, до момента в който в някои други райони имаше учебна почивка.

Френският президент Еманюел Макрон се придържа към проекта си да продължи с измененията, макар че изследванията на публичното мнение демонстрират възходяща съпротива.

По данни на управляващите през предходната седмица са показали към 1,27 млн. души. Това е повече от първия огромен ден на митинги на 19 януари. За събота бяха планувани още демонстрации, свикани от осемте съществени профсъюза във Франция.

Парламентарните диспути по тематиката започнаха с доста разногласия. Депутатите от опозицията - най-вече от лявата коалиция Nupes, предложиха повече от 20 000 промени.

Законопроектът планува редица ограничения, измежду които последователно увеличение на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 година и увеличение на минималния брой години, които човек би трябвало да е работил, с цел да получава цялостна пенсия.

Очаква се дебатите в Народното събрание и Сената да продължат няколко седмици.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР