Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите на държавните

...
Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите на държавните
Коментари Харесай

Областният управител Кристина Сидорова проведе среща с директорите на държавните горски и ловни стопанства

Областният шеф Кристина Сидорова организира среща с шефовете на държавните горски и ловни стопанства на територията на област Габрово. инж. Иван Степанов шеф на ДЛС " Росица " -Лъгът, инж. Антоанет Антонов шеф на ДГС Габрово и инж. Мирослав Илиев - шеф на ДГС Плачковци, в която участваха и зам. регионалният шеф Андрей Николов и специалистът с сектор екология инж. Христо Башев. Срещата бе предшествана и от диалог с ръководителите на Северноцентрално държавно предприятие-Габрово.
Поводът за това са нарасналите цени на енергоносителите и газовата рецесия, поради настъпващия отоплителен сезон, и снабдяването с дърва за популацията по общини.

„ Категорично би трябвало да кажем на хората, че дърва има и горските стопанствата имат запас да задоволят и нараснало търсене, в случай че има такова. “- акцентира Кристина Сидорова и добави още, че всички спекулации по тематиката целят само основаване на суматоха у хората. Разработени са разнообразни разновидности за снабдяването на популацията, според от опциите за превозване на дървесината до обитаемоте места. Направена е организация и по общини и дребни обитаеми места, където хората могат да се записват – досега систематизиран лист има от Община Габрово, в Дряново няма постъпили заявки, в Трявна тази организация се прави за първи път и е в ход, за Севлиево се извършват поръчките и все още, подадени непосредствено към стопанството.

По време на срещата бяха коментирани факторите, които дефинират цените на дървата за популацията, които са разнообразни - от цената на горивото за превоз, до разценките за добива на дървесина и конкуренцията на дървопреработващите предприятия в страната.

В обстановката, която се намираме сега е обикновено хората да търсят доставки на дърва на по – ниски цени – разясниха участниците в срещата,но изрично би трябвало да се обърне внимание на всеки, който купува дърва за огрев, че следва да си изисква от доставчиците съответните документи и да ги съхранява при възможни инспекции от контролиращите органи. В противоположен случай те стават съучастници в нарушаване и подлежат на санкции. Особено важи това за популацията по дребните обитаеми места, по тази причина е значимо кметовете и кметските наместници да осведомят хората. Обърнато беше внимание още да не се спекулира с тематиката с оглед и на идните парламентарни избори.

По време на срещата стана ясно още, че за възпрепятстване на злоупотреби и противозаконна търговия с дървесинаще бъдат осъществявани неочаквани инспекции, както по складовете за дървесина, по този начин и в разнообразни обитаеми места.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР