Обединение между Продължаваме промяната, Демократична България и Спаси София и

...
Обединение между Продължаваме промяната, Демократична България и Спаси София и
Коментари Харесай

Любо Георгиев, "Екипът на София": Работим за много точен план за действие от ден първи на следващия мандат

Обединение сред " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " Спаси София " и сдружението от над 100 специалисти - " Екипът на София ", се готви за локалните избори наесен. Арх.Любо Георгиев, някогашен шеф на общинското " Софияплан " и началник на екипа, изготвил програмата за развиване на града до 2050 година - " Визия за София ", е водещата фигура в " Екипът на София ". С сътрудниците си урбанисти, озеленители, инженери по превоза, специалисти по ръководство на отпадъците и други, той в този момент се среща с жителите на разнообразни региони - " Младост ", " Оборище ", " Кремиковци ", " Панчарево ", " Средец " и други, с цел да конкретизират дружно проблемите на всеки квартал и да предложат решения.

Целта е да се изготви детайлна стратегия за ръководство на града, която да включва както районни проекти за деяние, по този начин и прецизен график за осъществяване през идващия мандат. " Дневник " беседва с него за настоящите проблеми и за бъдещото ръководство на града.

Започвам със станалата още веднъж настояща по драматичен мотив тематика и още веднъж с активирането на общинари и политици какво биха създали. Според вас има ли съществено решение на казуса с високите скорости по софийските улици?

- Безотговорни хора постоянно ще има, само че тяхното държание може да бъде лимитирано. Със наказания се реализират лимитирани резултати - няма по какъв начин да се нареждат служители на реда с камери на всяко кръстовище, защото няма кой да постанова санкции. Оказа се, че те снимат, само че не могат да издават фишове, тъй като системата не работи, а тя не работи, тъй като по този начин е направена. Когато имаш булеварди като " Черни връх " и " Сливница ", то 100% ти предизвикваш гонка, създаваш условия човек да натисне педала на газта.

Организацията на уличното пространство е доста значима и това важи и за дребните улици. Преди 4-5 години беше ремонтирана ул. " Цар Самуил ", където също може да се натисне педала - асфалтирана, права, и това провокира бързо каране. Когато на кварталните улици създадеш неравности - шикани (бел.авт. - поредност от внезапни завои за понижаване на скоростта), с цел да нямат колите права линия, стесниш платното, създадеш неравности и работиш с разлики в настилките, тогава убиваш скоростта, не убиваш индивида.
На булевардите не може да се поставят шикани, там би трябвало да се работи с ширината на лентите, с ръководството на светофарите, с видимостта. Това е първото нещо - средата, която сме устроили за придвижване непосредствено да въздейства на държанието на водача.
Няма да създадем пътищата по-безопасни като сложим още знаци. В София, а и в цялата страна, след ремонт улиците се наблъскват с пътни знаци. Често пъти просто не е човешко да се осмисли толкоз информация.

Много по-ефективно е да проектираш улицата мъдро и с мисълта пространството да е причина за внимание, а не съревнование.

Кметът Йорданка Фандъкова по неотложност разпореди светофарите по бул. " Сливница " да работят цяла нощ.

- И какво ще стане на другите булеварди, на " Ботевградско шосе "? Това не са ограничения, а реакции на пожар и изхвърляния. Те не оказват помощ, а единствено основават чувството, че те е грижа, само че не знаеш какво да направиш и се реагираш на признака, а не на заболяването.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев свика изключителна сесия дружно с Министерство на вътрешните работи и " Пътна полиция ", с цел да се набележат общи ограничения за сигурност.

- Ден след злополуката на бул. " Черни връх ", където починаха две девойки, имаше цивилен митинг на местопроизшествието. Там беше и същият ръководител на общинския съвет като протестиращ, дружно с общински съветници от ГЕРБ. Намирам това за лицемерно и безочливо.

Като представител на партия, която 17 години ръководи града, си имал опция да регулираш средата и нищо не си направил - не си послушал препоръките на специалистите, които години наред са ти обяснявали аргументирано, че би трябвало да се проектира и осъществя уличната среда по различен метод. И след това отиваш и протестираш?

Какво измислиха тогава ръководещите общината: светещи табла, които да ни демонстрират скоростта. Ами, аз в случай че одобрявам бързото каране, ще ми е огромен кеф да " счупя " скоростомера на тези табла, тъй като те регистрират до 99 км/ч. Това решение е демонстрация на некомпетентност.

Друга тематика, по която се въртим постоянно като в обаян кръг са ремонтите. Нямало към този момент майстори, споделят от общината, ще ускоряват и контрола на осъществяването. " Екипът на София " има ли лек против " ремонт на ремонта "?

- Има лек, само че той не е в контрола на всеки занаятчия под какъв ъгъл поставя жълтите павета. Проблемът поражда доста по-рано. Сега цялото изпитание на Столичната община е да са наред документите по Закона за публичните поръчки, т.е. от правна позиция всичко да е изпипано. Смятам, че общинската администрация сносно се е специализирала в тази сфера. Въпросът е защо ги подготвяш тези документи.

Колегата ми (от " Екипът на София " ) арх. Христо Станкушев сподели за жълтите павета: " Заданието на публичната поръчка е изпълнителят да подмени до 20% от настилката. Но кои тъкмо 20%, къде са те и за какво тъкмо този сектор, а не различен? " Как тъкмо да се подменят - на тези въпроси няма отговор в заданието. Това значи, че още първоначално не е направено положително задание, добър план и, несъмнено, бай Гошо отива с чука и се стартира - " Я, оправи тук това парче, че по-малко ще пречи на трафика ".

Сега планът за ремонт се прави небрежно и по време на самия ремонт се трансформира. Така беше и на ул. " Цар Иван Шишман ", и на ул. " Иван Вазов ", и на площад " Александър Невски ".

Лекът против това стартира първо с плана. Той се изготвя от транспортни инженери, архитекти и специалисти по културно завещание, тъй като в тази ситуация, жълтите павета са специфични. Логиката на един план е, че ти имаш предвидимост и си пресметнал количества, процеси, заел си хора да свършат този план, а не другия, който ще се сътвори след това, по време на строителството - както се случва сега с смяна на заданието и технологията на полагане с вяра този път да се получи

Защо утвърденият план в София след това все се поправя?

- Това, което съм видял в Столичната община, е липса на подготвеност от хора, от които се чака да вземат основни решения. И да влагат доста средства. В Столичната община всичко е доста централизирано, голяма част от нещата минават през автограф на зам.-кмета или основния проектант на София.

Това е логиката на супермена - в случай че този човек подписва всичко, той носи отговорност за всичко и в случай че е способен, всичко е наред. Но не е реалистично и физически не е допустимо, при количеството решения, които би трябвало да се вземат в един сектор (транспорт, устройствени проекти, позволения за градежи и др.), един човек да осмисли дали всичко е законно, вярно и добре премислено.

В тази пирамидална йерархична конструкция на общината отговорността се носи от шефа - бил той кмет, зам.-кмет, основен проектант. Това тотално не работи. То е уместно за дребна община с 10 хиляди души, само че не може да работи за град с 1.5 милиона поданици.

Значи би трябвало децентрализация, повече власт и отговорност в районните администрации?

- Със сигурност би трябвало метаморфоза в Столичната община.

Ако би трябвало да сравня моя опит в " Софияплан " - там създадохме конструкция, която работи преобладаващо хоризонтално. Хората, които привличахме, а в този момент и в " Екипът на София ", не идват, с цел да местят мишки и папки, и да споделят " Да, шефе ". Ангажираме ги, тъй като носят глава на раменете си, мислят и имат мотивация да вършат нещо. Не аз да им основа мотивация. Мисля, че хора с такава настройка и подготвеност има задоволително в София, има ги и в общинската администрация, само че с времето тя бива окастряна и наказвана, а се подтиква услужливостта, да си просто послушко.

Време ли е към този момент да се излъчи претендентът на опозицията за кмет на София?

- Консенсус сред трите обединения - " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Спаси София " и ние, " Екипът на София ", какъв да е претендентът за кмет има. Няма да споделям име, само че консесус има. Това, обаче, е едвам 1/10 от работата, която има да се свърши.

Трябва да има консенсус кои да бъдат главните задания за идващия мандат и по какъв начин да се осъществят те. Хубавото е, че сме почнали тази работа дружно с трите партии.

- С ваше присъединяване?

- Да, със значително наше присъединяване, както организационно, по този начин и експертно, с цел да работим по взаимната стратегия - споделено схващане защо, по кое време и по какъв начин. Трите политически обединения и ние сме образували експертни групи - за опазване на здравето, просвета, обществени действия и така нататък Във всяка сфера има представител на всяка от страните.

Не е задоволително да имаме добре подбрани думи, принтирани на хубави флаери. Важно е да има доста добър проект за деяние с обстоен график от ден първи на идващия мандат. Какво правиш с хората, с пари, със заповеди, с нормативни актове, със структурата на общината. Действията да са навързани във времето, да са подсигурени с пари, с други запаси, да са оценени плюсове и минуси. И всичко това да е премислено, с цел да работи в синхрон.
За нас е значимо да описваме за този развой и да го демонстрираме обществено. Ще бъде здравословно и градивно в идващите месеци да описваме обществено какво считаме да вършим, да получаваме противоположна връзка и да подобряваме проекта си за деяние. Идеята ни е усилието да не се затваря в три партии и една " непартия " ( " Екипът на София " ), а да е изпитание, което увлича потенциала на София, което ангажира способните хора да допринесат и те.
Например, този проект за деяние би трябвало да обхване и северните села на София, тъй като освен крайните квартали изпитват проблеми. Мисля, че ще има чуваемост и това е напълно друг метод на правене на стратегия и на акция (предизборна).

Досегашният модел е отиваш, разказваш и обещаваш какво ще правиш, т.е. еднопосочна връзка, с която целиш да продадеш артикул. Сега ние желаеме противоположното - двупосочна връзка и резултатът от нашата работа да е от взаимно изпитание - освен на партиите и " Екипът на София ", а на огромен набор от хора в София.

Затова ли " Екипът на София " се среща с хората в разнообразни региони и квартали?

- Да, само че ние не тръгваме да " влизаме в кварталите ", а да работим с кварталите. Не да обещаваме, а да приоритизираме проблемите и да описваме решенията дружно с локалните поданици.

 Проблемите на моя квартал: каква среда желаят жителите на Проблемите на моя квартал: каква среда желаят жителите на " Младост "

В София има страхотна интензивност в кварталите и хората в някои случаи даже сами си асфалтират улиците, някъде си вършат градинки, беседки, детски площадки, че даже и транспортни проекти. Затова би трябвало да се работи с тази сила - хората влагат пари, труд, време, тъй като кварталът им е неглижиран от общината, само че те сами го облагородяват.

Затова общината не би трябвало да дава обещание, а да отиде и да работи дружно с хората от кварталите. Да не го прави за тях, а с тях.

Как дружно, пояснете?

- Управленският развой на локално равнище е точно съучастието, въвличането. Имаме историческия късмет да създадем подобен модел - да, партии вземат участие, само че значително присъединяване имат и специалисти, и жители, като тук виждаме и себе си от " Екипът на София ", само че не сме единствени.

За мен колкото повече дейни жители от кварталите бъдат подкрепени за районни кметове на изборите, толкоз по-убедителни и готови ще бъдат те.

Като се приказва за децентрализация, овластяването не би трябвало да е единствено за районните кметове, само че и за кварталните общности.

Пътят напред е точно в овластяването на локалните общности и партньорството с неправителствения бранш, тъй че доста по-динамично да се вземат решения, доста по припознати да са тези решения от жителите.

Кои неща могат да се вземат решение от кварталната общественост?

- Някои неща. Например в кв. " Стрелбище " имаше проблем с детска площадка и желанието да се строи детска градина на нейно място.. Преди някой да вземе решение, би трябвало да се разбере какви са проблемите. Разбира се, общината, регионът са посредник и катализатор, това не се изключва.

Но общината, събира локалните хора и научава от тях какви са проблемите. От там пишем заданието - какво желаеме да се случи, какви промени желаеме да забележим. Когато това се обясни, преглеждаме вариантите за реализация - по тази улица ще прокараме велоалея, по другата - не. Ще създадем повече паркоместа там, а не другаде. Това са неща, които са местни и са свързани с качеството на средата непосредствено към домовете ни.

Друг вид въпроси като това от кое място да мине канализацията, метрото или трамвая са общоградски тематики и те би трябвало да бъдат решавани, отчитайки по-голямата картинка, надскачайки квартала.

И общината ще помогне тъкмо за това, което кварталната общественост е предпочела, а не общинската администрация?

- Да. Аз имам опит в този смисъл в Пловдив с фестивала " One architecture week ". По този метод подпомогнахме развиването на " Капана ".

После в панелния квартал " Тракия " обновихме междублоково пространство дружно с живеещите там. Но не някой да помогне с преместването на строителните материали, а започнахме дружно с разбора какъв е казусът, какво би трябвало да се позволи, през избора на план, та до детайлите на самата реализация. Всичко това направихме като взаимна работа сред локалните хора и специалистите. И стана супер и то в границите на 4-5 месеца, а другояче по другия способ лишава година и половина. Това значи на процедура работа с хора на терен и овластяване на локални общности.

Каква е ролята на общината в тази ситуация?

- Тя не е да дойдат и да кажат по какъв начин би трябвало да бъде. Ти като специалист не целиш да просветлиш локалните хора, а да им окажеш помощ дружно да извървите пътя до вземането, отново дружно, на решение. Експертизата, несъмнено, е водеща. Но значим е и разговорът. Според нас отговорност на общината е да сътвори добра среда за разговор, тъй че да могат да се вземат съответни осведомени решения.

Това е просвета на другарство, която би трябвало да се основава и да се тренира и тя е в ядрото на метода, по който разбираме ние локалното ръководство. Тази логичност се трансферира и към ръководството на етажната благосъстоятелност - и тук имаме оферти за ролята на общината като посредник, асистент, само че и санкциониращ орган.

Ако оставиш хората просто да се оправят сами, ще отнеме стотина години да се сътвори просвета на другарство и разговор. Ако ти като институция обаче им окажеш помощ за това другарство и разговор, ние ще имаме и по-добре работещо общество и по-добра среда за живеене.

Миналата година, когато " Екипът на София " се сътвори, обявихте за основен принцип Столичната община да се ръководи от екип и към него авансово да има обединяване. Ще има ли управнически екип консенсусно към претендента за кмет?

- Да, вървим в тази посока, формираме подобен екип. Хората се включват в претендент управническия екип с знания в дадена сфера и всеки от тях ще работи за нея, в това число за основаването на секторен екип.

 " Да отключи резултат на доминото ": какъв ще е сполучливият претендент за кмет на София

Вас ще ви забележим ли в този екип?

- Да. Такава е настройката сега - аз персонално и други хора от " Екипът на София " да участваме. Докато изготвяме проекта за ръководство, ще преформатираме и структурата на Столичната община. Тя не действа добре сега.
Затова сега слагането на етикети за бъдещи постове е безпочвена нечиста сделка - работим по нова конструкция на общината и точните позиции ще се изяснят чак откакто тя е подготвена.
- Ще се вкара ли нова основна служба в Столична община?

- В идващото ръководство сигурно ще има тежест положителното обмисляне. Имам поради това, което бяхме почнали да вършим в " Софияплан " като устройствени стратегически проекти, само че е и обмисляне вътре на работния развой, на обмена на информация, на цялата машина на общината по какъв начин работи.

Има два аспекта - обмисляне за през днешния ден и на следващия ден какво да се прави, както и обмисляне след две, или пет години какво би трябвало да се направи - по какъв начин ще осъществяваме канализацията, повече паркове. Има схващане, че сега общината е разпасана команда и няма никакъв синхрон. А би трябвало системата да работи.

Трябва ли, съгласно вас, още хора да се преселват в София?

- Градовете постоянно би трябвало да се стремят да притеглят още хора. Има смисъл в това София да е притегателна точка за хора освен от страната, откъдето притокът понижа, само че и от прилежащите страни - от Източна Сърбия, от Северна Македония, и Южна Румъния, от Албания и Северна Гърция. Когато търсят работа, хората от тези места да се замислят дали не е добре да дойдат в София! Това ще е плюс за града, само че това няма да стане от раз, би трябвало създаване на имидж и на среда.

 " Екипът на София " показа формула за огромна коалиция за ръководство на столицата

 Преди локалните избори: Гражданите и градът Преди локалните избори: Гражданите и градът
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР