Няма опасност за питейната вода на Пловдив въпреки замърсяване на

...
Няма опасност за питейната вода на Пловдив въпреки замърсяване на
Коментари Харесай

Мъртва риба в Марица, няма опасност за водата на пловдивчани

Няма заплаха за питейната вода на Пловдив макар замърсяване на река Марица. Това оповестяват от локалното ВиК.
Дружеството ограничи водовземането от две помпени станции превантивно, до момента в който стане ясно какво тъкмо е веществото, попаднало в реката и унищожило хиляди риби.
Реакцията е по сигнал за мъртва риба в региона във водите на река Марица край Стамболийски.
В събота институциите бяха вдигнати на крайник. Полицията, локалните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив и Областната дирекция по сигурност на храните се задействаха, хората получиха предизвестие да не ядат риба от реката, а от питейната вода бяха взети проби. Прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая.
По информация на Нова тв към този момент е открит и източникът на замърсяването. Това е компания, която преработва пластмасови боклуци и събира вторични първични материали в Пазарджик.
„ Говорим за токсично замърсяване с доста съществени вреди. Бързите проби отхвърлиха съществуването на цианид. Все още обаче не е ясно какво тъкмо е рисковото вещество във водата ”, сподели в ефира на Нова регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева. Тя увери, че компанията, предизвикала замърсяването, ще бъде санкционирана.
До 48 часа ще станат ясни резултатите от пробите за мъртвата риба. В понеделник тя ще бъде изследвана, оповестяват от Българска национална телевизия.
От Агенция по храните предизвестяват хората да не купуват риба от нерегламентирани места и да не се позволяват животни до региона на замърсяването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР