Студентите от Илийския държавен университет на Грузия започват стачка от

...
Студентите от Илийския държавен университет на Грузия започват стачка от
Коментари Харесай

Студенти в Грузия обявиха масова стачка, докато властта не оттегли руския закон

Студентите от Илийския държавен университет на Грузия стартират стачка от през днешния ден, 13 май. Те декларират, че няма да вземат участие в образователния развой, до момента в който държавното управление не отдръпна по този начин нар. " съветски закон ", който заплашва вероятността за европейска интеграция на страната.

Става дума за противоречивия закон за " задграничните сътрудници ", който държавното управление одобри на второ четене с 83 гласа " за " и 23 " срещу " при започване на месеца.

Законопроектът е препоръчан от ръководещата партия " Грузинска фантазия ". Ако той влезе в действие, неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще бъдат задължени да показват, чи са финансирани от " организация, обслужваща ползите на непозната страна ".

" Днес ръководещата партия се пробва да одобри " съветски закон ", който е нездравословен за страната, и по този метод да постави завършек на европейското бъдеще на Грузия... В Грузия, където съветското въздействие се ускорява, всичко губи своята стойност. Сред тях е и образованието. Съответно от понеделник разгласяваме непокорство и започваме стачка. Няма да участваме в никакъв учебен развой и ще се включим интензивно в протестните придвижвания ", се споделя в изказването на студентите, представено от изданието " Georgia Today ".

Част от преподавателите, които са подкрепили решението им, също разпространиха свое обръщение.

" С приемането на съветския закон се накърнява бъдещето на нас и нашите студенти, а полезностите, на които ги учим, губят своя смисъл. Когато нас и нашите студенти ни бият безмилостно на улицата - би трябвало да се обединим и да се противопоставим с обединени сили. Затова с цялостна отговорност заявяваме, че в случай че студентите решат да спрат образователния развой и да разгласят непокорство, ние се причисляваме към тях ", акцентират преподавателите.

Към стачката се причисляват и студенти от редица други висши образователни заведения. Сред тях са учащи от университета " Шота Руставели " в Батуми, Свободния университет, Института по публични въпроси (GIPA), университета " Алте " и Националния университет на Грузия.

Междувременно в понеделник заран стотици служители на реда нападнаха стачкуващи, които се опитваха да блокират достъпа до Народното събрание в столицата Тбилиси. Близо 2 000 души, доста от които на възраст към 20 години, скандираха " руснаци, руснаци, руснаци " и " плебеи, плебеи, плебеи ". Масово се вееха флагове на Европейски Съюз и Грузия.



От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че има 20 арестувани - двама от тях са жители на Съединени американски щати, а един е руснак.

" Те са нарушили публичния ред, оказали са опозиция и са обиждали чиновниците на реда ", съобщи представител ведомството, представен от " The Guardian ".

На фрагменти, публикувани по-късно в обществените медии, се вижда по какъв начин двама от задържаните са ритани и удряни от полицията.

Агенцията, която дава отговор за следствието на изказвания за полицейска грубост - Специалната следствена работа, заяви, че е почнала инспекция на сигналите за приложимост на несъразмерна мощ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР